• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Blogg

Soppa och smörgås

26 september, 2015 By El 1 kommentar

I början av veckan kom en kollega till kontoret med några egenodlade vitkålshuvuden. Vi delade dem rättvist och jag började så klart planera middagen direkt. 😉

Vitkål, september, skördetider. Pumpa, selleri, lök, morötter och palsternacka. Ja, grönsakssoppa fick det bli. Säsongssoppa, septembersoppa, skördesoppa. Kalla det vad du vill. Närodlat och nyskördat! Tack Camilla! Det blev jättegott!

Soppa & Smörgås
En härlig smörgås på levain baguette med en massa pålägg på och alfalfagroddar. Jag älskar alfalfagroddar men hittar det oerhört sällan i affärerna där vi handlar.

Grönsakssoppa med smörgås
 
Save Print
Author: El
Recipe type: Soppa och smörgås
Ingredienser
  • ½ vitkålshuvud
  • ½ butternut pumpa
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 selleristjälkar
  • 2 gula lökar
  • ¼ purjolök
  • 2,5 l vatten
  • 3 buljongtärningar
  • Tabasco
Gör så här
  1. Skölj! Skölj igen och lite till! Ekologiska och egenodlade grönsaker har ofta kompisar som vi kanske inte alltid vill äta. Det är ett sundhetstecken men inte så aptitligt. 🙂
  2. Skär allt i ungefär lika stora bitar, slantar och lägg ner i en kastrull.
  3. Häll på vatten och buljong och puttra i 30-40 minuter.
  4. Smaka av med några stänk tabasco.
  5. Servera med en härlig smörgås.
3.4.3176

Soppan räcker till matlådor om man som vi är få i familjen eller till i alla fall 6 portioner.

Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Comfort food, Husmanskost, Klimatsmart, Säsongens livsmedel, Soppa & smörgås, Vardagsmat, Vegetariskt Taggad som: grönsakssoppa, säsongens livsmedel i september, soppa & Smörgås, Soup & sandwich

Ost- & charkbricka

22 september, 2015 By El Lämna en kommentar

Fredagsmys i sin allra finaste kostym.

En ekologisk Chateauneuf du Pape tillsammans med ost- och charkbrickor. Tanken var att detta skulle vara för- och efterrätter. Men det var ju bara vi tre hemma. Vi hoppades att Pier och William skulle dyka upp efter ett Instagram- och Facebookinlägg för att hjälpa oss att äta detta. Janna och Tilde också så klart, men Pier och William hade nog hjälpt till mest. Men de kom inte!

Charkbricka

Diesel vägrade ens smaka ostarna men Daniel och jag åt med stor glädje av allt. Levain baguette. Kan det bli bättre? Tveksamt. Syltlökar, cornichonger, gröna och svarta stora oliver, cocktail kapris, skinka, korvar, lantpaté, bresaola, coppa, brie, comté, st agur, fikon, päron, vindruvor, fikonmarmelad. Har du börjat dregla än?

Ostbricka
Vår planerade varmrätt hamnade snabbt i kylskåpet igen till en annan dag. Att inte äta upp det som var upplagt var inte ett alternativ. Så vi insåg snabbt att vi omöjligt skulle kunna äta en huvudrätt också. Dessutom lyckades vi inte äta upp allt på bara oss tre…

Ha en fin kväll!
Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Plockmat Taggad som: charkbricka, ekologiskt vin, fredagsmys, levain baguette, Ost och chark, ostbricka

Gammalt favoritrecept i nytt format

17 september, 2015 By El 1 kommentar

Trumvirvel…

Nu har jag lärt mig något nytt! Jag älskar den här bloggen och hur mycket den utvecklar mig både vad gäller matlagning och fotografering, men också tekniskt och datamässigt. Jag får ibland mail från någon av er som tipsar och kommenterar, och det gör mig oerhört glad att få den bekräftelsen på att någon faktiskt läser det jag skriver, tar det till sig och vill ta sig tid att kommentera. Eller vill komma med bra tips och råd. Jag älskar’t!!! Så fortsätt gärna kommenatera och maila! Det måste ju vara varje bloggares dröm att få bekräftelse?! 😉

Innan jag berättar mer om vad jag lärt mig idag vill jag ge dig lite bakgrundsinformation. Jag är utbildad civil- och marknadsekonom, med ett stort intresse för mat och dryck och vår miljö, men har ingen utbildning eller egentlig tidigare kunskap om hur man driver en blogg. Med internet kära vänner, och en relativt stor dos källkritik, kan man lära sig det mesta. Folk är inte riktigt kloka med vad de delar med sig av på internet. 😉 Ena framgångshistorien efter den andra med steg-för-steg instruktioner om hur. Tackar! (Men glöm för all del inte källkritiken!)

Min underbara brorsdotter Tess har hjälpt mig med alla grunder på bloggen; hemsidan, koder, ni vet sånt där språk som jag inte har tid att lära mig just nu. Allt annat har jag sagt att jag ska klara själv.

Jag har en ganska klar bild på hur jag vill att bloggen ska se ut nu, efter ett års existens. Jag har vant mig vid olika tillägg och plug-ins och gillar wordpress skarpt.

Det jag vill ha nu kostar pengar. Så klart, inget riktigt bra är gratis.

För att inte vår hushållskassa ska lida alltför mycket av min blogg, så har jag sagt att jag ska försöka använda mig av pengarna jag får in via marknadsföringslänkarna till nya investeringar i bloggen. Med några få undantag; kokböcker, vissa hushållsapparater och liknande (som vi faktiskt använder i vår vardag). Programvara till Mac:en, tillägg, prenumerationer, utbildningar & böcker om fotografering och bloggande och liknande ska betala sig självt av bloggens intäkter.

Hur får bloggen intäkter då? Jo, pengarna in består av provision via de affiliatelänkar (marknadsföringslänkar) som jag har i en del inlägg, och de annonser du ser till höger på sidan. Det är mina annonser som jag har valt för jag tror på deras produkter och tjänster och för att de passar in i min hållbara livsstil. Allt kanske inte är ekologiskt, eller närproducerat heller, men då är det hållbart. Det är skillnad på att köpa en produkt som man måste byta ut efter några år för att den inte håller kvalitetsmässigt och att investera i en produkt som håller hela livet och som kan användas av barn och barnbarn. Då menar jag att det är hållbart och att det är värt investeringen, för både mig (läs hushållskassan) och miljön.

Det går till så att om du klickar på en länk i något av mina inlägg och hamnar på en sida och sedan köper någon av deras produkter så får jag provision på det köpet. Det kan vara allt från någon procent till ett fast belopp. Du får samma rabatter och priser som om du hade surfat in på sidan själv, men jag får lite betalt för att jag slussat dig dit. Det kostar alltså inget extra för dig.

Exempel på inlägg där jag använt affiliatelänkar:
Önskelista
Kokböcker
Superfoods


Nog om det nu, tillbaka till vad jag lärt mig idag. Jag har lärt mig att använda ett (för mig) nytt tillägg som jag googlat mig fram till som ger mina inlägg en snyggare touch och ger dig möjligheten att skriva ut mina recept på ett enkelt och smidigt sätt utan att få med alla bilder, alla mina ord och berättelser och kommentarer. SÅ BRA!

För att testa tillägget använder jag mig av ett gammalt recept och inlägg från 3 september 2014 som är mitt populäraste recept hittills! Superkul att det är så många som gillar det!

Hela inlägget är copy/pastat hit för att testa receptfunktionen. Klicka på rubriken för originalet.

Buffalo Wild Wings med blekselleri och Blue Cheese dressing

Gårdagens middag:
DSC_0002
Blanda marinaden/dressingen/glazen med kycklingvingar och låt de med fördel stå och dra en stund. Vi hann inte det så vi adderade lite extra sriracha för hetta och smak.

DSC_0014 (kopia)
Dressingen är tjock, trögflytande och härlig som en glaze.

DSC_0025 (kopia)
Det traditionella tillbehöret är så klart bluecheese dressing och blekselleri.

DSC_0034 (kopia)
Kycklingvingarna får gå i ugn tills klara, vänd ett par gånger och pensla på mer glaze. De grillas med fördel i klotgrill för extra rökig smak. Annars finns liquid smoke om man vill det.

DSC_0058
Makens whiskey tumblers fick agera dippskålar. Snyggt och gott.

DSC_0084
Smaklig måltid.

Buffalo Wild Wings 
500 gr Bosarp kycklingvingar, de är KRAV-märkta
1 dl ketchup, finns många ekologiska varianter
1/2 dl tamari soja från Renée Voltarie är ekologisk
1/2 dl eller mer sriracha
1 msk worcestershiresås
1/2 dl ekologisk olivolja
Salt och peppar från kvarn

Blanda och låt kycklingvingarna marineras en stund, men det går bra att köra dem på en gång, marinaden är klibbig och kletig och fastnar som en härlig glaze på vingarna. Vi lät kycklingen gå i 200 grader i dryga 30 minuter och vände på dem några gånger och penslade på mer glaze. De blir heta, och klibbiga och härliga!

Bluecheese dressing
140 g Kvibille Gräddädel
1 dl crème fraiche
1/2 dl turkisk yoghurt
Salt och peppar från kvarn

Mixa allt med en stavmixer och portionera upp i skålar, eller glas. Det är så gott att det är svårt att inte slicka rent skålen! ?
Servera med VÄL SKÖLJD ekologisk blekselleri. Det kan finnas både ett och annat litet kryp med eftersom de ekologiska grönsakerna inte besprutas med bekämpningsmedel. ?

Ha det gott!
Kram/El

 

Buffalo Wild Wings med blekselleri och Blue Cheese dressing
 
Save Print
Author: El
Ingredienser
  • 500 gr Bosarp kycklingvingar, de är KRAV-märkta
  • 1 dl ketchup, finns många ekologiska varianter
  • ½ dl tamari soja från Renée Voltarie är ekologisk
  • ½ dl eller mer sriracha
  • 1 msk worcestershiresås
  • ½ dl ekologisk olivolja
  • Salt och peppar från kvarn
  • 140 g Kvibille Gräddädel
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl turkisk yoghurt
  • Salt och peppar från kvarn
Gör så här
  1. Blanda och låt kycklingvingarna marineras en stund, men det går bra att köra dem på en gång, marinaden är klibbig och kletig och fastnar som en härlig glaze på vingarna.
  2. Vi lät kycklingen gå i 200 grader i dryga 30 minuter och vände på dem några gånger och penslade på mer glaze. De blir heta, och klibbiga och härliga!
  3. Mixa allt med en stavmixer och portionera upp i skålar, eller glas. Det är så gott att det är svårt att inte slicka rent skålen! ?
  4. Servera med VÄL SKÖLJD ekologisk blekselleri. Det kan finnas både ett och annat litet kryp med eftersom de ekologiska grönsakerna inte besprutas med bekämpningsmedel.
3.4.3176

Haha! Titta va fint! Klicka på skrivaren! Jamen klicka på skrivaren då! Ni kan se hur jag nästan står och stampar och klappar händerna av förtjusning nu va?! Det här ögonblicket har jag längtat efter.

Ikväll blir det svensk majskyckling i lergryta och jag längtar efter att få dela det receptet med er! Den här nya funktionen är underbar!

Kram/El

 

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Okategoriserade Taggad som: blogga, blue cheese dressing, buffalo wild wings, easyrecipe, lära sig nytt, recept, utskriftsfunktion

Indisk gryta med massor av hetta typ ”Palak Quorn Tikka Masala”

16 september, 2015 By El Lämna en kommentar

Typ en vegetarisk Butter Chicken Tikka Masala men utan kyckling. Som en Butter Quorn Tikka Masala kanske? Med spenat i så vi kan fortsätta; Palak Quorn Tikka Masala? Ja nu börjar det likna nåt. God som himlen var den i alla fall. Toppad med torrostade cashewnötter.

Gör den! Båda mina karnivorer älskade den så du kan bjuda vilken omnivor som helst och de kommer att älska den. Den=grytan.

Quorn
1 påse Quorn i bitar
2-3 msk kokosolja
Salt, peppar och chilipulver

Stek rätt hårt på hög värme och krydda med salt, peppar och chilipulver. Ställ åt sidan.

Grytan (som jag inte vet vad jag ska kalla!)
2 msk kokosolja
1 stor gul lök i skivor
1/2 påse fryst hackad spenat
1 msk färsk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 burk vatten
1/2 dl tomatpuré
200 g cream cheese

Kryddblandningen
2 tsk stark curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk cayenne (ja en tesked, tro mig)
2 msk garam masala
1 paket saffran
Salt

Tillbehör
2 dl rostade cashewnötter, torrostade i panna
Ris
Naan bröd

Häll i kokosolja i en stor gryta. Stek löken och tillsätt spenaten, ingefäran, tomatpurén, vitlöken och kryddblandningen. Fräs en minut eller två och tillsätt sedan kokosmjölk, cream cheese och vatten. Låt puttra en minut och vänd sedan i de stekta quornbitarna. Sänk värmen och låt grytan puttra på låg värme medan du kokar riset, penslar och värmer naanbröden och dukar. Rör om ibland bara så det inte bränns fast i botten.

DSC_0011

 

När allt är klart rör du i nästan alla cashewnötter i grytan, delar ett naanbröd, serverar ris och gryta, strör över de sista rostade cashewnötterna och  lite persilja eller koriander. Sedan är det bara att njuta. Den är ganska stark, men inte så stark som man kanske kan tro. 6 årige Diesel åt med stor glädje.

Ha en fin kväll!
Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Indiskt, Klimatsmart, Vegetariskt Taggad som: Butter Quorn Tikka Masala, Cashewnötter, indisk gryta, indiskt, Naan, Palak Quorn Tikka Masala, Quorn bitar, vegetariskt

Quesadilla med strimlad lövbiff och grönisar

16 september, 2015 By El Lämna en kommentar

Quesadilla [kesaˈðiʝa] är en Mexikansk rätt med tortillabröd och ost som bas. I fredags åt vi mexikansk sallad med Pier, Janna och Tess och hade en hel del över av det jag hade tänkt servera till men inte hade tid att tillaga. I söndags fortsatte vi på det mexikanska temat med quesadillas av resterna.

DSC_0020
Vi hade både kyckling över från i fredags och lövbiff i kylen som vi strimlade tunt tunt och kryddade i påsar med mjöl och tacokryddor.
4 stora quesadillas 
8 tortillabröd
4 dl riven ost
2 dl urkärnade och skivade svarta oliver
1 dl majs
1 röd paprika i tunna strimlor
1 röd lök i tunna strimlor
ca 2 dl strimlad och mjölpanerad kyckling
ca 2 dl strimlad och mjölpanerad lövbiff
2 dl mjöl
Jalapenos i skivor
1 påse ekologisk Tacokrydda

Börja med att strimla rödlök och paprika, kyckling och lövbiff. Blanda sedan 4 dl mjöl med en påse tacokrydda i en stor platspåse och lägg i köttet. Fyll med luft och skaka ordentligt så allt kött blir panerat. Ta ut köttet och gör om samma sak med kycklingen. Stek köttet och kycklingen var för sig i en het stekpanna med smör och olja tills brynt och kontrollera att kycklingen är riktigt klar. Ställ åt sidan.
Stek löken och paprikan i olja och krydda med lite salt och peppar. Ställ åt sidan. Fräs majsen snabbt och ställ åt sidan.
Börja med ett tortillabröd i botten, strö över ca 1/2 dl riven ost. Toppa med kyckling eller kött, rödlök, paprika, majs, skivade oliver och jalapenos. Toppa med ytterligare ett lager med 1/2 dl riven ost och lägg på ett bröd till. Grilla i bordsgrill eller stek på bägge sidor i en torr het stekpanna.

DSC_0033
Tillbehör fanns det också massor kvar av; som crème fraîche, salsa, ostsås och tropisk salsa.

DSC_0050
Om man vill och det är fredagsmys så passar en mexikansk öl med en limeklyfta perfekt till detta. Om man inte vill och det är vardag passar ett glas limevatten eller iste perfekt.

DSC_0061
Sprakande färger och smaker.

DSC_0070

Ha en fin dag.
Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Comfort food, Fågel, Kött, Mexikanskt, Plockmat, Rester, Soppa & smörgås Taggad som: biff quesadilla, kyckling quesadillas, mexikansk mat, mexikanskt, quesadillas, quesadillas på rester, tex mex

Ekologisk masala chai och varma scones

15 september, 2015 By El 3 kommentarer

Eller som Ullis och jag sa, varje kväll under kanske 20 år; te och mackor!

I kvällens höststorm med en sjuk son i soffan bjuder jag på en liten härlig nostalgitripp för mig själv. Kvällsfikat är helt tillägnat Ullis. Min äldsta och bästa vän. Som bor alldeles för långt bort. Som jag träffar alldeles för sällan. Som jag ibland saknar som om ett ben fattades mig. Som ofta finns i mina tankar. Som jag alltid kommer kunna dela te och mackor med.

DSC_0010

Masala chai kryddblandning (ALLA kryddor är ekologiska)

1 msk färsk malen svartpeppar
1 msk mald ingefära
1 msk mald eller mortlad kardemumma
1 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlika
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald muskotnöt
Blanda alla kryddor i en glasburk med tättslutande lock och skaka tills allt blandats väl.
Till en stor kopp chai använder jag;
1 tsk chai blandning
2 dl mjölk
1 tepåse ekologiskt och fair trade svart darjeeling te
1 tsk honung från Lemshaga bin
2 dl vatten

Jag värmer vatten och mjölk separat och blandar kryddblandningen i mjölken och teet i vattnet. När vattnet kokat upp och mjölken är varm blandar jag allt i en kopp och tar i honungen.

Har man lösviktste kan man med fördel blanda ner det direkt i kryddblandningen och ta lika delar vatten och mjölk och söta med honung.  En dryg tesked teblandning räcker till en kopp. Jag gillar när det smakar mycket så två till en stor kopp.

DSC_0017 DSC_0023

Till detta härliga te i en underbar höststorm passar ju varma scones perfekt.

Scones
4 dl ekologiskt vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g kallt smör
1 litet ekologiskt ägg
1 dl mjölk

Ägg och vallmofrön till pensling

Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Nyp ner smöret och gör en smuldeg. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ner i bunken. Forma små bullar och platta till eller platta till en rulle som blir ca 2 cm tjock och ta ut rundlar av en stans eller ett glas i lagom storlek. Lägg sconesen [skåˈnsen] (haha jag bara måste!) på en bakplåtsklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda på 250° i ca 10 minuter.

Jag gillar när mina scones är små och söta – då kan jag ta flera! Ost och krasse på ena och cream cheese och hallonsylt på andra. Toppade med säsongens sista svenska hallon?

DSC_0069 DSC_0076
Nå, duger det som kvällfika Ullis?

Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Comfort food, Drycker, Indiskt, Säsongens livsmedel, Vardagsmat Taggad som: ekologisk chai, ekologiska scones, hemgjord ekologisk chai, indiskt te, masala chai, säsongens sista hallon, Scones, scones med hallon, te och mackor

Wienerschnitzel med klassiska tillbehör och kantareller

13 september, 2015 By El Lämna en kommentar

Äkta Wienerschnitzel ska alltid vara gjord på tunt skivat kalvinnanlår. Dubbelpanerat med mjöl, ägg och ströbröd, kryddat med bara salt och peppar.
Kalvinnanlåret är mört och smakrikt men det står sällan kalvinnalår på förpackningen. Den vi köpte stod det kalvschnitzel på. Men det är en detalj som vi äter utan att alltid veta var det sitter på djuret. På ett fullvuxet djur heter samma detalj lövbiff. I vår strävan att använda detaljer från hela djuret är det viktigt att veta vad det är vi äter. Jag har fått låna styckningsdetaljbilder från Landleys Kök och använder de ofta som inspiration och för att visa Diesel vad det är han äter. Jag vill lära mig att skapa egna styckningsdetaljbilder och att kunna ”skära ut” alla detaljer digitalt och färglägga och klicka på detaljerna för att komma till samlade recept.
DSC_0023
Tills dess använder jag den gamla hederliga papper-och-kritametoden.
DSC_0031
Kantareller och svenska signalkräftor är det bästa jag vet, det godaste jag kan äta och skulle vara på min tallrik vid min sista måltid. När dessa gyllene skatter går att hitta i skogen i mina hemtrakter vill jag fnittra av lycka. Pappa hittar ofta kantareller när han är ute med hunden. Inte jag. Men ibland får jag följa med pappa ut i skogen och får då glädjen att, oftast, hitta guld. Jag tillagar dem alltid, ALLTID, exakt likadant;
DSC_0013
Rensa
DSC_0020
Dela
DSC_0084
Stek i torr panna

DSC_0091
Låt vätskan koka bort

DSC_0097
Tillsätt smör och salt och peppar

DSC_0105
Bryn, njut. Dessa kompisar gjorde jag en stuvning av.

DSC_0044
Big mess i köket när de stora kalvschnitzlarna ska paneras. Salt och peppar på det torkade köttet. Mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek i smör på medelhög värme.DSC_0128

Wienerschnitzel

4 st Kalvschnitzlar
2 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl ströbröd
Salt och peppar
Tillbehör:
Gröna ärtor
Ugnsbakad potatis
Kantareller
Citron
Det var jättegott. Ett ekologiskt vin till och trevligt sällskap gjorde kvällen bra.
Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Drycker, Kött, Säsongens livsmedel Taggad som: använd hela djuret, använd kött från hela djuret, gröna ärtor, kalvinnanlår, kalvschnitzel, kantareller, kantarellsås, styckningsdetaljer, wienerschnitzel

Middagsfrid deal

12 september, 2015 By El Lämna en kommentar

Jag brukar hålla utkik efter dra dealer när det gäller mat och matkassar och jag tror inte att det undgått någon att jag älskar att beställa mat och få den hemlevererad.
Just nu har middagsfrid en deal där man får en stekpanna på köpet när man startar en prenumeration utan bindningstid. Stekpannan är värd 699 kr, matkassen är värd 595 kr och uppåt men allt kostar bara 299 kronor eller mer beroende på vilken kasse man väljer.
startsida-bastitest2
Win-win! Och det här med prenumeration är inte så krångligt. Du måste pausa eller ändra tjänsten med 9 dagars framförhållning. Du binder inte upp dig till något.
Klicka bara på den gröna knappen med stekpanna på köpet när du kommer till Middagsfrids sida, och för att komma dit klickar du här!  Klickar du dig vidare härifrån och startar en prenumeration får jag dessutom en liten provision på det så det blir liksom en win-win för alla! 🙂
Detta är ett sponsrat inlägg, men jag får bara provision om du klickar dig vidare och beställer, och det blir inte dyrare för dig.
Helt klart värt att testa!

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Klimatsmart, Vardagsmat Taggad som: hemlevererade matkassar, Middagsfrid, Middagsfrid matkasse, stekpanna på köpet

Mexikansk fiesta med de bästa

12 september, 2015 By El 2 kommentarer

Fredagsmys, taco-fredag, svenne-banan! Mexikansk mat är så mycket mer än bara tacos! Quesadillas, burritos, fajitas, taquitos, enchiladas, tostadas… Mexikanskt, texmex, southwestern – kärt barn… Mina år i USA bjöd på mängder av härliga upplevelser i matväg. Bland annat en southwestern sallad i en tortilla skål som jag aldrig kommer glömma. Igår försökte jag mig på att efterlikna den salladen hemma. Min bror Pier och hans fru Janna och ena brorsdottern Tess var här på middag. Tilde kom förbi senare under kvällen.

Southwestern sallad i tortilla skål med krispiga kyckling fingrar… Nej det låter helt enkelt inte lika bra på svenska. Crispy chicken fingers… mmm va gott. Krispiga kyckling fingrar låter som taget ur en dålig skräckfilm.

Hursomhelst, hade jag haft mer tid på mig hade jag gjort mycket mer från grunden än igår men Daniel golfade hela dagen och jag jobbade hela dagen så det  fick bli köpesalsa, köpeguacamole, köpeostsås och köperefried beans. Och färdiga kryddmixer. Slarvigt javisst, och jag är fullt medveten om alla tillsatser och konserveringsmedel och E-ämnen som jag hade sluppit om jag gjort det själv, men då hade vi fått äta runt midnatt.

Galet gott blev det i alla fall och jag tror faktiskt aldrig jag har hört min bror säga att det var gott så många gånger som han sa det igår. En dundersuccé alltså.

Det som lagades igår lagades till sex personer, är ni fler får ni öka, är ni färre får ni minska, eller spara till matlåda. Det lär inte bli någon kyckling över!

DSC_0132
Jag började med att göra tortillaskålarna. Det är enkelt och roligt och gott. Ett bra ”partytrick” som impar lite på gästerna! På restauranger i USA får man ofta sin Southwesternsallad i tortillaskålar med då är de ofta friterade. Vi har fritös och vi friterade kycklingbitarna igår så vi hade kunnat fritera skålarna också, men det fungerar precis lika bra i ugnen och det är nog lättare att få till en bra skålform i ugnen än i fritösen.

Jag penslade bägge sidor av stora tortillabröd tunt med rapsolja och formade bröden i två glasskålar som var i perfekt storlek för ändamålet. Sedan in i ugnen på 200° i 6-10 minuter tills de blivit jämnt gyllenbruna. Glöm inte att glas blir varmt i ugnen! Jag tänkte mig inte riktigt för utan tog i glasskålen med fingrarna…det gjorde ont.

Jag hade bara två skålar i samma storlek så jag gjorde bröden i omgångar. Sedan fick de stå på ett galler och invänta innehållet.

DSC_0134
Daniel skar grönsaker. I lika stora bitar. Noggrant.

DSC_0140
Så, här är de alltså; de krispiga kyckling fing…bitarna. Dubbelpanerade och friterade, smaksatta med fajitas kryddmix. Perfekta små bitar av härlig kyckling som är goda i sallad, goda att dippa, goda med ost på, goda till en öl framför fotbollen, goda med salsa, goda. Nästa gång ska jag hetta till dem lite mer med mer chili och cayenne för ännu mer umf!

Crispy chicken fingers
1 kg kycklinglårfilé, skurna i centmeterbreda strimlor, eller ”fingrar”
2 dl mjöl
1 påse fajitaskryddmix
4 ägg
1 påse panko ströbröd

Frityrolja

Jag skar alla kycklingbitarna i centimeterbreda strimlor och hällde mjölet och kryddmixen i en påse som jag skakade runt och blandade. Sedan la jag ner kycklingbitarna i mjöl- och kryddblandningen och skakade igen så allt blev helt inmjölat. Vill man inte äta gluten eller äter LCHF kan man byta ut mjölet mot mandelmjöl och ströbrödet mot hackade nötter av valfri sort. När bitarna var helt inmjölade doppade jag dem i uppvispade ägg och rullade i panko ströbrödet. Sedan la jag alla kycklingfingrar åt sidan tills det var dags att fritera.

Självklart går det precis lika bra att göra dessa i ugn om man inte har fritös. 200° i ca 20 minuter, vänd efter halva tiden. Skär i en bit och kontrollera att köttet är genomstekt. Fritösen värmde vi till 190° och friterade i 5-7 minuter tills de fått fin färg, och var klara.

DSC_0148

Southwestern sallad i tortillaskålar

6 st stora tortillabröd, formade till skålar i ugn eller fritös

1/2 salladshuvud, isbergssallad eller ett helt romansalladsstånd
1 röd lök
1 gurka
1 röd paprika
3 färska majskolvar
3 tomater
1 knippe salladslök
I burk svarta bönor, sköljda
1 dl urkärnade och skivade svarta oliver
2 avokado

Tärna alla grönsaker i ungefär samma storlek och strimla salladen. Börja med sallads längst ner i tortillaskålen och fortsätt med lager efter lager av grönsaker. Toppa med salsa och ostsås och några härliga krispiga kycklingbitar.

Så jävla gott, helt enkelt.

DSC_0156

 Trevlig helg!
/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Fågel, Mexikanskt, Säsongens livsmedel Taggad som: crispy chicken fingers, fredagsmys, friterad kyckling, mexikansk mat, närproducerat, panerad kyckling, panko, säsongens råvaror, southwestern sallad, texmex, tortillaskål, tortillaskålar

Detoxvatten

10 september, 2015 By El Lämna en kommentar

I dagarna tre har jag legat däckad i feber och frossa, sovit, haft ont i huvudet, hostat, snörvlat och ja, ni vet väl hur vuxna kan må när barnen tar hem bacilusker från dagis och skola? Precis så har jag mått.

Jag har legat i sängen med telefon, iPad och Mac med snabbt internet och fri tillgång till hett te så det har inte gått någon nöd på mig direkt. Förutom, ja ni vet.

Hursomhelst, dessa tre dagar har förutom sömn gått till att googla, kolla bloggar, surfa vilse på Pinterest och kolla på film. Jag älskar vackra bilder och färger och hamnade på något sätt på en sida med en massa SPA vatten och detoxvatten. Finare namn för vatten med frukter, grönt och örter i. Olika frukter och bär och örter har ju olika effekter på kroppen så med rätt kombinationer rensar det effektivt ut slagg och gifter.

Vatten i sig självt, så länge det är rent, är ju livets viktigaste dryck.

DSC_0013 DSC_0024
Jag tvättade alla frukter ordentligt med rotfruktsborste, och för lite drygt 7 liter vatten använde jag:
2 gröna äpplen
2 citroner
2 lime
1 kruka mynta
5 cm ingefära

Skiva frukterna och blanda ner i vattnet.

DSC_0067 (kopia)
Den stora glasburken med tappkran rymmer 4 eller 8 liter och är PERFEKT när vi behöver dricka mycket vatten. Den finns att köpa här, här och här.

Vi kommer testa mängder av olika kombinationer av frukter och bär i vårt vatten och kallade det ”exklusivt”! Det blir godare då!

Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Arkiverad under: Drycker, Superfoods Taggad som: citron, Detoxvatten, gröna äpplen, ingefära, lime, mynta, smaksatt vatten, SPA vatten, Vatten, Vatten med citrus och ingefära, vatten med frukt, vatten med gröna äpplen, vatten med mynta

  • « Go to Föregående sida
  • Sida 1
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Sida 18
  • Sida 19
  • Sida 20
  • Sida 21
  • Sida 22
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Sida 46
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d