Jag fortsätter det vegetariska temat och eftersom min älskade lilla gosse ligger i soffan med scharlakansfeber så tänkte jag först göra en kycklingsoppa. Som en typ av chicken soup for the soul. Amerikanskt, jag vet, men varför inte?
När jag var liten gick vi ofta på kinesisk restaurang (NÄR vi gick på restaurang vilket inte alls var ofta) och då åt jag alltid soppa till förrätt. Om det var kycklingsoppa, sköldpaddssoppa eller hajfenssoppa vet jag inte, kanske var det en kombination, eller alla tre, kanske var det ingen, men jag var ung och oförstörd och hade ingen aning om de konsekvenser fiskandet av sköldpaddor eller hajar fick.
Konsistensen i den soppan, med bitarna av, vad det nu var, och majskorn och smaken och utseendet och skålen och skeden….det är kycklingsoppa för min själ. Så hur ska jag kunna återskapa något liknande som har samma effekt på själen. Är det ens möjligt? Jo det borde det vara. Tunna handrivna bitar av grillad kyckling eller strimlad krabba skulle kunna ersätta sköldpadda och hajfenor. Eller så här här i efterhand, strimlad ostronskivling.
Konsistensen och det där stimmiga som är så signifikativt för den kinesiska soppan i mitt minne är hur enkelt som helst att återskapa.
Allt du behöver är den godaste buljong du vet, lite majsstärkelse och ett vispat ägg!
Smakerna kommer från soja och risvinäger och sedan kan man ju ha i precis vad man vill ha.
Med den grunden ville jag ha lite hetta från chili, det typiskt asiatiska, syrliga från ingefära, lite vitlök, och en aning sesamolja.
Och ostronskivling. Svensk. Jag trodde detta var som shiitake, men jag fick googla. Jag har aldrig tillagat det tidigare, men jag hittade den bland svampen på Hemköp. Tänkte det kunde bara kul att testa något nytt.
Foto: Diesel Bergström 😉
När jag googlat en stund upptäckte jag att den helst skulle strimlas för hand, eller shreddas, tunt, och inte skivas eller skäras med kniv, för stammen var lite hårdare och segare än toppen. Sedan skulle den stekas, som en kantarell, först i lite smör och vätska av sig och sedan en liten klick smör till och kryddas med salt och peppar.
Jag provstekte en panna, tänkte att i värsta fall får jag åka och köpa champinjoner, eller trattisar, eller annan svamp till soppan. Vilken härlig ny bekantskap! Varför har jag väntat tills nu? Den är ju jättegod! Smakar lite som en blandning av skogschampinjon och kantarell. Det var första men definitivt inte sista gången jag lagade mat med denna nya kompis.
Så det var bara att fortsätta att strimla och riva svampen. Tre omgångar i stekpannan blev det.
Här serverar vi soppan som en soppa! Haha! Toppat med lite koriander. En Levain baguette till. Gott.
Kinesisk hot & sour soppa med ostronskivling
Author: El
Ingredienser
- 1 klase strimlad ostronskivling, ca 400-500 g
- ¼ tärnad vitkål
- 4 finskivade stjälkar selleri
- 2 tärnade små gula lökar
- 1 finhackad röd chili
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk färskriven ingefära
- 1,5 l vatten
- 3 msk lantbuljong från Renée Voltaire
- 2 msk majzena
- 2 dl vatten till redningen
- ½ dl ekologisk soja eller tamari
- ½ dl risvinäger
- 1 stort ekologiskt ägg
Gör så här
- Riv svampen i smala strimlor.
- Stek svampstrimlorna i omgångar i lite smör i en medelvarm stekpanna, för mig blev det tre omgångar. När svampen vätskat av sig tillsätter du en klick smör och saltar och pepprar och steker till svampen fått lite färg och blivit lite krispig i kanterna.
- Lägg svampen åt sidan.
- Tärna och hacka, skiva och riv och pressa alla grönsaker och ta fram en stor gryta. Jag använde min Le Creuset.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i lite smör i grytan någon minut.
- Tillsätt vitkål, seller och svampen fräs en lite stund till.
- Häll på vatten, buljong, risvinäger och soja eller tamari.
- Koka upp och puttra på medelhög värme till allt är mjukt och lite genomskinligt. Smaka av och tillätt eventuellt mer chili, sriracha, sambal oelek, eller liknande för mer hetta.
- När soppan är klar häll i redningen och puttra några minuter till, tills soppan tjocknat något.
- Ta av soppan från värmen.
- Vispa ett ägg och rör sakta ner i soppan. (Jag rörde lite för fort så det blev lite grumligt, det ska bli trådigt).
- Servera med lite koriander och en bit bröd, eller som gryta med risnudlar i.
Här testade vi soppan med risnudlar, som en gryta, det blev också väldigt lyckat.
Både smakerna och konsistensen lyckades med att locka fram den härliga känslan från min barndom. Nu är det ju Diesel som är sjuk och behöver kycklingsoppa, men jag tror han var nöjd också!
Den här soppan ska jag testa med både kyckling, krabba och majs. Tror att det kan bli hur bra som helst.
Ta hand om er!
Kram/El
Kram/El
Gillar du inlägget? Dela gärna!
[…] smakat denna delikatess tidigare? Sist, första gången vi smakade ostronskivling, gjorde vi en kinesisk hot & sour soppa. (Klicka på länken för det […]