• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Oxsvansgryta med ugnsrostade rotfrukter

29 mars, 2015 By El Lämna en kommentar

I <3 eco!
DSC_0004DSC_0008

2,5 kg oxsvans
1 stor palsternacka
2 små persiljerötter
2 morötter
1 purjolök
2 blandade chili
5 gula lökar
2 rödbetor
1 hel vitlök, i halverade klyftor
2 stjälkar rosmarin
4 stjälkar timjan
4 lagerblad
1 flaska ekologiskt rödvin
2 dl portvin
1,5 dl soya
5 dl kalvfond eller mustig buljong
3 dl laktosfri matlagningsgrädde
2 msk potatismjöl

DSC_0031
Jag älskar när Diesel vill hjälpa till att laga mat! Han skar rotfrukterna i lika stora bitar.
DSC_0037
Och klippte örterna.

DSC_0049
Vi la alla preppade rotfrukter och örter i en gryta.

DSC_0057
Brynte svansbitarna runt om och saltade och pepprade rejält. Jag gillar verkligen att använda delarna från hela djuret! Jag älskar oxkinder och svans för köttet blir magiskt mört och smakar massor. Perfekta långkokbitar. Jag har fått låna styckningsdetaljbilder av Landleys Kök och vi har sagt att vi ska testa alla delar av djuren. Vi har kommet en lång bit på väg med nötkött.
not-large
Och igår var det alltså svansens tur.

DSC_0068
Lägg ner allt i en stor gryta eller kastrull och häll på fond/buljong, vin och port. Sen får grytan stå och puttra ett par timmar.

Efter tre timmar tog vi upp alla svansbitar och silade av rotfrukterna. Reducerade ner skyn till hälften och pillade loss fina små köttbitar och rensade bort fett och senor. Vid det här laget hade våra gäster kommit och vi drack champagne, och pratade, och hade så trevligt att kameran helt enkelt inte kom fram mer under kvällen! 😀

När skyn var reducerad la vi tillbaka köttbitarna och jag hällde några matskedar potatismjöl i en gräddflaska och skakade kraftig, och redde av skyn.  Vi serverade detta möra, sönderkokta kött till ugnsrostade rotfrukter, samma sorter som kokat med i grytan. Ringlade över lite ekologisk olivolja och saltade och pepprade.

Det blev väldigt gott!

Nu ska vi trotsa regn och kyla och börja vårt kioskbygge! 🙂
Ha en fin dag!
Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Comfort food, Gryta, Kött, Okategoriserade, Säsongens livsmedel Taggad som: chili, ekologiskt, ekologiskt vin, inspiration, långkok, oxsvans, oxsvansgryta, rotfrukter, säsongens råvaror, ugnsrostade rotfrukter

Föregående « Matavfall
Nästa Hallonsmoothie och kioskbygge del 1 »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d