• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Adam & Albins råbifftryffelmacka.

28 april, 2024 By El Lämna en kommentar

Daniel skickade en länk till mig härom morgonen, med texten ”You fix!”.  Det var ett klipp från Nyhetsmorgon där Jenny och Per fick smaka Adam och Albins råbiff med tryffel. Här är klippet.

Receptet får ni här på länken www.koket.se/handskuren-rabiff-med-tryffel men jag kommer visa steg-för-steg hur jag gjorde Adam och Albins tryffelråbiffmacka från Nyhetsmorgon.

Brödet gjorde vi från Diesels bästa kokbok Joshua Weissman och resultatet? Ja, alltså med de förutsättningarna jag hade, som amatör-hobby-hemma-kock och med ingredienser från en vanlig ICA i Östersund, med medelSvensson-budget så blev det enligt förväntan. 😉

SJUUUUUKT gott. Superbt avslut och nystart. Receptet på brödet hittar ni här på länken. jag skippade vitlöken.

Alla ingredienser ska vägas, blandas för sig, temperaturmätas exakt. Lite kemilabb, som när vi gör tvål och salva.

Jag älskar ju att preppa och förbereda allt, och ska man göra en sån här rätt är det liksom ett måste. Och tack vare mitt stora intresse för både matlagning och tvåltillverkning har jag alla redskap som krävs, och även om de inte är på proffsnivå så funkar de i mitt hemmakök. Längst upp på bilden är en liten assiett med en lite slickepott, med en så kallad ”Tangzhong” med mjöl, mjölk och vatten, som en vatten-roux utan smör. Den skulle vara i brödet, men fru Bergström fort-och-fel, glömde den. 🫣

En mandolin till silverlöken, ett rivjärn till parmesanosten, en temperaturmätare till mjölkblandningen, och, kanske det viktigaste igår, – en köksvåg som mäter exakt.

Mjölblandning, mjölkblandning med jäst, rumstempat smör, och ägg blandas och bearbetas enligt receptet. Här skulle även tangzhongen varit med.

Allt preppat. Jag har stavmixat friterade marconamandlar, rivit parmesanen, mätt upp socker, ättikssprit, olivolja, isvatten, majonäs, smör, Daniel finskar ryggbiffen för hand och degen var färdigjäst.

Krossade mandlar, riven parmesan och mjukt smör. Knappast sista gången vi gör det här! Och idag ska jag göra parmesanchips med krossade mandlar i, för att det finns hemma. Måste ju bli himmelskt gott.

Degen delades i nio hyfsat lika delar, rullades och lades i smord form för ytterligare jäsning. Ättikslagen till silverlöken kokades upp, svalnade och hälldes på löken, köttet blandades med olja, vatten, salt och peppar, smöret är ihoprört så bara tryffeln som ska mandolinas och brödet gräddas.

Supergott och fluffigt.

Råbifftryffelmackan skulle ha smörstekt Japanskt mjölkbröd, så jag skar av topp och botten på bullarna och stekte i smör.

Använder nästas alltid gjutjärn, det är det bästa jag vet.

Här var jag så sjukt taggad att jag nästan hade lite puls. Äntligen dags att montera, lägga upp, och servera. Och på alla bilder kanske ni har sett att vi har mängder med olika sorters tallrikar och assietter? Det är för att allt fint, dyrt porslin vi en gång hade har blivit sålt, chippat, tappat, kanske även i frustration kastat i golvet, vid nåt svagt NPF tillfälle. Kvar är chippat, och loppisfynd. Spretigt, precis som vi. 😉

Mandelparmesansmöret på. Ska ha lite mer nästa gång, det var SÅ gott.

Handskuren råbiff, tartar, på.

Syrad lök på.

Majonäs på.

Tryffel på. Sommartryffel på liten burk á la ICA. Har varken tillgång till, eller råd med, nåt annat. Men det är också gott. Kanske inte 2 stjärnigt gott, men det livet är förbi. Det här är galet gott. Sådan magisk lyx.

Det tog rejält många timmar, och att börja sen eftermiddag var dumt. Jag hoppas jag kan göra om det nån gång men då börjar jag mycket tidigare med preppen.

Till maten satte vi på nya filmen om Bob Marley – One Love. Gissar att jag kommer se den ungefär lika många gånger som jag sett Metallicas Through the Never, typ oändligt många. Såg den igår, såg den i morse när jag började skriva, och har lyssnat på musiken sedan dess idag. Älskar språket och dialekten, och musiken.

Avslutar inlägget med en förhoppning om att ni får en finfin dag med denna lilla goding.

Kärlek, respekt och hälsa.
Kram;
El
X

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: ADHD, Antiinflammatorisk kost, Bröd, Förrätt, Hälsa, Middag Taggad som: adhd, autoimmun, grillad smörgås, hälsa, inspiration, meatless monday

Föregående « Sustainable Living 2.0
Nästa Quick tip – fröbomber »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d