• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Bouillabaisse – en fransk fisk- och skaldjurssoppa med aioli och krutonger

5 november, 2015 By El Lämna en kommentar

Soppa och smörgås. Kanske i dess allra lyxigaste form. I detta fall får krutongerna utgöra smörgåsen.

En äkta bouillabaisse ”ska” kokas på egen fond och med tanke på hur lyxig den här soppan är så tycker jag att man kan ta sig tiden att göra den helt från grunden. Då kan man ju även garantera att allt i den är ekologiskt, MSC-märkt, närodlat, svenskt, och utan konstigheter och tillsatser och E-ämnen.

Det tar tid, till och med ganska mycket tid, först ska alla skaldjuren skalas och kylas igen. Sedan ska fonden kokas, och silas, och kokas igen.  Sedan ska fisken stekas och krutongerna torkas, och så ska man njuta under tiden.

Skaldjursfond
Här är grunden till fonden; alla skal och lök, fänkål, morötter, timjan, salt, tomatpuré och kryddor.
Ekologiskt vin
Även ett glas vitt ekologiskt vin och lite fänkålsfrö fick sjuda med skalen i fonden.
Le Rouge CookBook
Jag älskar att plocka fram min fina kokbok från Le Rouge som jag fick av Marco och Mercedes. Inte bara är recepten lyxiga och härliga, kokboken är vacker med underbara bilder. Den kan jag varmt rekommendera. Snart jul?! 😉 Du hittar den här.
Bouillabaisse prepp
Mice en place i vanlig ordning. Jag gillar när alla grönsaker, rotfrukter och bitar är i ungefär samma storlek. Ordning & reda i köket.
Saffransgult
Saffransdoften sprider sig ljuvligt i köket.
Bouillabaisse
Nå, här får den stå och sjuda ett tag.
Bouillabaisse med skaldjur
Denna otroligt lyxiga bouillabaisse har hummer, färska räkor, svenska havskräftor, torskrygg, pilgrimsmusslor, svenska krabbklor, allt MSC märkt. Krutonger, och ekologisk aioli. Vinet? Självklart ekologiskt. Det här är en soppa som jag inte kan eller vill äta mer än en gång per år och kanske hellre än mer sällan. Den är magiskt mustig och varm och det är underbara smaker. Jag älskar den när jag äter den, men det får gärna gå länge mellan gångerna. Inte minst av ekonomiska skäl! Däremot kommer jag inte ta med pilgrimsmusslorna nästa gång, de kändes lite…fel. Allt annat…perfekt.
Bouillabaisse - en fransk fisk- och skaldjurssoppa med rouille och krutonger
 
Save Print
Author: El
Ingredienser
  • Skaldjursfond
  • Skal från alla skaldjuren som ska vara i soppan
  • Räkor
  • Krabbklor
  • Havskräftor
  • Hummer
  • 2 små gula lökar, i grova bitar
  • 1 fänkål, i grova bitar
  • 2 morötter, i grova bitar
  • 2 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • 1 vitlök, halverad i klyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1 msk fänkålsfrön
  • Bouillabaisse
  • 500 g färska msc-märkta räkor med skal
  • 1 svensk hummer
  • 6 krabbklor från svenska krabbor
  • 500 g svenska havskräftor
  • 600 g msc-märkt torskrygg
  • Kammusslor/pilgrimsmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 4 tomater, i små bitar
  • 2 morötter, i slantar
  • 2 palsternackor, i små bitar
  • 8 små potatisar
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 fänkål, i skivor
  • 1 vitlök, halverad
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 g saffran
Gör så här
  1. Skala alla skaldjur och lägg skalen åt sidan.
  2. Lägg tillbaka skaldjuren i kylskåpet.
  3. Skär fänkålen, lökarna, morötterna och vitlöken i grova bitar.
  4. Lägg allt i en stor gryta och koka upp.
  5. Låt koka i en timme och dra ifrån värmen.
  6. Låt fonden stå och dra en kvart och sila sedan genom en finmaskig sil ett par gånger.
  7. Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta.
  8. Fräs ihop saffran, fänkålsfrön, lök, morötter, fänkål, palsternackor, majrova och vitlök lite snabbt.
  9. Häll på tomaterna och skaldjursfonden.
  10. Låt soppan sjuda i två timmar.
  11. Smaka av med salt, peppar, citron och vinäger.
  12. Nu börjar slutetappen på detta långkok.
  13. Skär torskryggen i 2 cm kuber.
  14. Salta torsken och pilgrimsmusslorna och låt dem dra på hushållspapper i 15 minuter.
  15. Halstra pilgrimsmusslorna och torsken 1 minut på varje sida. Lägg åt sidan.
  16. Ta fram hummer, kräftor, räkor, och krabbklor.
  17. Servera allting a part så kan man själv plocka i vad man vill ha, och hälla den varma soppan över skaldjuren och fisken.
  18. Servera med bladpersilja, brödkrutonger och aioli.
3.4.3176
Bouillabaisse med skaldjur
Smaklig måltid!Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Comfort food, Fisk, Kokböcker, Säsongens livsmedel, Skaldjur, Slow food, Soppa & smörgås Taggad som: Bouillabaisse, fisk- & skaldjurssoppa, hemgjord skaldjursfond, långkok, lyxig soppa, skaldjursfond, Soppa

Föregående « Lika olika
Nästa Halloween kalas och 10 x pumpa »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe:  

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d