Bouillabaisse - en fransk fisk- och skaldjurssoppa med rouille och krutonger
- Skaldjursfond
- Skal från alla skaldjuren som ska vara i soppan
- Räkor
- Krabbklor
- Havskräftor
- Hummer
- 2 små gula lökar, i grova bitar
- 1 fänkål, i grova bitar
- 2 morötter, i grova bitar
- 2 lagerblad
- 5 kvistar timjan
- 1 vitlök, halverad i klyftor
- 3 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 l vatten
- 1 msk fänkålsfrön
- Bouillabaisse
- 500 g färska msc-märkta räkor med skal
- 1 svensk hummer
- 6 krabbklor från svenska krabbor
- 500 g svenska havskräftor
- 600 g msc-märkt torskrygg
- Kammusslor/pilgrimsmusslor
- 2 msk olivolja
- 4 tomater, i små bitar
- 2 morötter, i slantar
- 2 palsternackor, i små bitar
- 8 små potatisar
- 1 gul lök, i klyftor
- 1 fänkål, i skivor
- 1 vitlök, halverad
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 g saffran
- Skala alla skaldjur och lägg skalen åt sidan.
- Lägg tillbaka skaldjuren i kylskåpet.
- Skär fänkålen, lökarna, morötterna och vitlöken i grova bitar.
- Lägg allt i en stor gryta och koka upp.
- Låt koka i en timme och dra ifrån värmen.
- Låt fonden stå och dra en kvart och sila sedan genom en finmaskig sil ett par gånger.
- Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta.
- Fräs ihop saffran, fänkålsfrön, lök, morötter, fänkål, palsternackor, majrova och vitlök lite snabbt.
- Häll på tomaterna och skaldjursfonden.
- Låt soppan sjuda i två timmar.
- Smaka av med salt, peppar, citron och vinäger.
- Nu börjar slutetappen på detta långkok.
- Skär torskryggen i 2 cm kuber.
- Salta torsken och pilgrimsmusslorna och låt dem dra på hushållspapper i 15 minuter.
- Halstra pilgrimsmusslorna och torsken 1 minut på varje sida. Lägg åt sidan.
- Ta fram hummer, kräftor, räkor, och krabbklor.
- Servera allting a part så kan man själv plocka i vad man vill ha, och hälla den varma soppan över skaldjuren och fisken.
- Servera med bladpersilja, brödkrutonger och aioli.
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/bouillabaisse-en-fransk-fisk-och-skaldjurssoppa-med-aioli-och-krutonger/
3.4.3176