• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Liten äggskola

10 februari, 2016 By El 3 kommentarer

Min inre dialog alldeles nyss; (Jag skyller på feberyran!)
– Jag måste!
– Nej!
– Jo, jag måste!
– NEEEEEJ!
– Jag KAN INTE låta bli!
– Ååååhhhhhh, neeeeej!
– Nu, kära vänner, blir det Göteborgshumor som jag skäms lite över; men jag har gjort ett litet ägg-speriment! – –
– Hahahahaha, jaja, förlåt. Som sagt, jag var tvungen – jag är ju ändå gift med en Göteborgare! Ja tack, tar gärna en skämskudde eller två nu!

Nu, on a more serious note. I mängder med recept står det att man ska använda sig av mjukkokta (soft boiled) ägg, hårdkokta ägg, ägg kokta i 6 minuter, i 8 minuter, osv.

Ska man äta LCHF är ägg din bästa kompis – morgon, middag, kväll! Stekta, kokta, scramblade, pocherade… Omeletter, frittatas (utan potatis) äggstanningar. Ja, det blir helt enkelt väldigt mycket ägg.

Äggvas
Steg nummer ett i denna skola är att välja sina ägg med omsorg. Ekologiska är ett måste! Om inte hönsen sprungit på din eller kompisens tomt och levt livet, förstås, då är kRAV märket inte nödvändigt. Så klart ska kompisarna haft ett bra liv när de gett oss denna livsviktiga föda.

Kokande vattenDSC_0005
Steg nummer två är att alltid börja med att koka upp vatten, med rikligt med salt. Alla tidsangivelser är från att ägget varsamt sänkts ned i en kastrull med kokande, saltat, vatten. Dessa är M/L.

4 minuter
Fyra minuter resulterar i en väldigt lös och rinnig gula. Alldeles för löst för mig, men Daniel gillar’t. Kommer ihåg för tusen år sedan när vi var i Åre och jag kokade ägg åt en familj jag jobbade åt. Stor-Sven ville ha sitt ägg kokt i fyra minuter. Vet inte varför jag kommer ihåg det. Men så är det.

5 minuter
Fem minuter är fortfarande löst och rinnigt men vitan håller ihop lite bättre.

6 minuter
Sex minuter ger ett mjukkokt ägg med mjuk och fin gula och fast vita. Detta gillade jag. Det märks inte på texten va? 😉 Förlåt!

7 minuter
Jag tror att detta är mitt favoritfrukostägg. Mjukt, och lent, men ändå fast. Perfekt till helgfrukosten.

8 minuter
Åtta minuter kändes lite onödigt. Men det blev inte helt hårdkokt. Nästan, men inte helt.

10 minuter
Tio minuter blev inte heller ”helt” hårdkokta, men funkar perfekt att ha med sig i väskan när man är på språng och behöver ett snabbt mellanmål.

Om jag ska ha helt hårdkokta ägg brukar jag låta de gå med i kallt vatten från början och koka i åtta minuter. Men det är bara om jag ska göra äggsås eller äggsallad eller djävulsägg eller… ha helt hårdkokta ägg. 🙂

Och nej, jag har inte kokat och ätit alla dessa ägg idag! Men det har varit en roligt experiment. Vilken är din favorit? Hur länge vill du att ditt ägg ska koka?

Kommentera gärna!

Kram/El

 

 

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Brunch, Fågel, LCHF, Lunch, Vardagsmat Taggad som: ägg, ägg-speriment, äggskola, koka ägg

Föregående « Blommande te – en meditativ stund
Nästa Drottningen av Remake! »

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Evelyn säger

    10 februari, 2016 kl. 16:01

    Det är intressant detta med olika koktider för ägg. Gillar att köpeägget kokar 8 minuter. Men storleken måste ju ha betydelse (även här) – förlåt Gbghumor igen.
    Jag har två raser Vorverk och Orpington och de värper olika stora ägg. Borverk är litet nättare i kroppen och deras ägg ligger på cirka 45-55 g. Orpington är en stor höna och hon lägger 65+are.
    En annan sak jag funderar över är detta med att äta råa ägg från frigående höns. Läste på ett forum om höns att risken är att äggen är salmonellasmittad om du har en egen besättning som går fritt.
    Vad är sant och falskt i det påståendet? Ingen aning. Men vi har ju inga kontroller på våra höns…
    Har själv ätit från våra ägg helt igenom rått som jag lägger i smoothies.

  2. El säger

    10 februari, 2016 kl. 16:48

    Oj, bra frågor Evelyn. Så klart att storleken har betydelse. 😉

Trackbacks

  1. Ugnsbakad torskrygg med baconströssel, brynt smör, ägg och skärbönor skriver:
    25 mars, 2016 kl. 11:40

    […] och smörkokta skärbönor. LCHF eller hur?! Så himla gott! För en tid sedan postade jag en liten äggskola (klick) som kan vara bra att kika på nu i påsktider om man är osäker på koktiderna på ägg. Glad […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d