Hemköp i Gustavsbergs hamn är bra på så himla mycket, de har ett bra ekologiskt sortiment och de har verkligen förstått hur viktigt det är med närproducerat och säsongsanpassat. Nu finns det tex kantareller, trattisar, och lingon, och som en extra skjuts med inspiration på vägen ligger det tillsammans med vildsvinskött och lamm och annat gott som passar bra till! Tack för inspiration!
Kantareller och lingon plockar jag gärna själv, och idag plockade jag med mig två små kvistar enris och några enbär till vildsvinsytterfilén.
Jag googlade recept och fastnade för min gamla chef Danyel Couets recept på enrisrökt vildsvinsytterfilé som du kan hitta om du klickar på länken här. Men jag gör min egen tolkning av hans recept.
- 1 msk gula senapsfrön
- 0,5 dl svarta sesamfrön
- 0,5 tsk kummin, hel
- 6 enbär, gärna färska
- 10 lingon
- 0,5 tsk Hawaiian black sea salt, havssalt
- Mixa sesamfröna i en blender.
- Mortla senapsfrön grovt och tillsätt sedan kummin, enbär, lingon och salt.
- Mixa sedan allt tillsammans en liten stund.
- Använd direkt, och torka resten i 200° i några minuter 3-5 och låt svalna.
- Förvara i en tätslutande glasburk eller flaska.
- ca 600 g vildsvinsytterfilé
- salt och peppar
- Rapsolja och smör att steka i
- 1 msk kryddblandning med sesam, enbär och senapsfrö
- Lägg en lergryta i vatten i en kvart tjugo minuter,
- Salta och peppra köttet runt om,
- Bryn hastigt runt om på hög värme i rapsolja och smör.
- Lägg köttet i lergrytan, toppa med två kvistar enris och häll över safterna och flottet från stekpannan.
- Strö över kryddblandningen över köttet, sätt i en stektermometer och sätt på locket på lergrytan.
- Låt vildsvinet gå till 67° i 100° varmluftsugn.
- Ta ut och låt köttet vila i aluminiumfolie tillsammans med enriskvistarna.
- 4 blandade tomater
- 1 färsk röd lök
- 1 ekologisk mozarella
- 1 msk olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- salt, peppar
- Basilika
- Skiva tomaterna.
- Skiva löken.
- Lägg ut ett lager gröna blad i botten.
- Varva tomater och toppa med lök.
- Varva mozarella och basilka.
- Toppa med olivolja och vinäger, salt och peppar
Syrligt från tomaterna, mustigt och lite dovt med vildsvinsköttet, och kantarellerna och milt och mjällt med mozzarellan.
Det blev en bra kombo. Jag serverade allt på en bädd av gröna blad för att jag behöver mörkt gröna blad och gillar pepprigheten till.
Nu har jag återigen en massa energitjuvar i mitt liv som inte riktigt vill ge sig så jag avslutar med ett dundrande KARMA, min vänner! Glöm inte KARMA!
Kram från en obotlig optimist,
El
Lämna ett svar