• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Högrevsgryta med äpple och pepparrot och glutenfritt stekpannebröd

6 februari, 2016 By El Lämna en kommentar

Söndagar är den bästa dagen på hela veckan om du frågar mig. En hel dag från morgon till kväll utan måsten.

För några söndagar sedan hade Diesel Matilda här på besök hela dagen så Daniel och jag kunde göra precis vad vi ville utan att behöva hjälpa, eller socialisera, eller underhålla sonen. Förutom viss lunchservice. Missförstå mig rätt, jag älskar att umgås med Diesel, men när han har en kompis här kan jag verkligen göra det JAG vill samtidigt som jag hör lyckliga skratt och busiga upptåg emellanåt .

Pappa var här en stund på förmiddagen och vi gick igenom pistolskytteklubbens redovisning från förra året.  Jag gick igenom en kunds bokföring och förberedde bokslutet, förberedde flera årsredovisningar, och jag gjorde i ordning en köttgryta. Daniel laddade upp ett nytt spel och spelade ett par timmar och Goblin fick en ordentlig långis. Dessutom gjorde jag glutenfri stomp, ett jämtländskt (tror jag) stekpannebröd med filmjölk, anis och fänkål. Det blev torrare än sist när jag använde ”vanligt” mjöl, men jag ska nog hitta hemligheten och göra detta perfekt tillslut.

Grytan doftar av kummin och rökt paprika och brödet av anis och fänkål. Tillsammans? Magi!

DSC_0019
Ekologiskt svenskt kött, säsongens rotfrukter och härliga vinteräpplen.

DSC_0023
Jag älskar min mise en place!

DSC_0026
Glöm inte att deglacera pannan, det sitter så mycket smak som vill följa med!

DSC_0029
När allt är klart är det bara att koka upp, sänka värmen, sätta på locket och göra annat några timmar.

DSC_0033
”Renset” steks upp till Goblin.

DSC_0036DSC_0040Jag är inte helt vän med konsistensen på det glutenfria mjölet. Jag måste hitta något annat.

Högrevsgryta med äpple och pepparrot och glutenfritt stekpannebröd
 
Save Print
Ingredienser
  • Högrevsgryta med äpple och pepparrot
  • 1 kg ekologisk högrev, finputsad och skuren i 1,5 cm kuber
  • 2 palsternackor, i cm-stora kuber
  • 1 stor rättika, i cm-stora kuber
  • 0,5 rotselleri, i cm-stora kuber
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 6 vitlöksklyftor, finhachade
  • 1 chili, finhackad
  • 1 msk hela kumminfrön
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 3 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk oxfond
  • 4 tärningar ekologisk köttbuljong
  • 1 l vatten
  • Laktosfritt smör att steka i
  • Salt och svartpeppar från kvarn
  • 3 röda svenska äpplen
  • Färskriven pepparrot
  • Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
  • 50 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 7 dl glutenfritt mjöl
  • 2 tsk bakpulver, jag använder Renée Voltaires ekologiska
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hel, nymortlad anis
  • 1 tsk hel, nymortad fänkål
  • 2 dl ekologisk laktosfri filmjölk
Gör så här
  1. Högrevsgryta med äpple och pepparrot
  2. Gör mise en placen; skala, hacka, putsa, skär och ställ åt sidan.
  3. Mät upp en liter vatten i en kanna och ha lättillgängligt.
  4. Fräs kryddorna i lite smör i en stekpanna och häll över i en stor gryta. Jag använder flitigt min Le Creuset.
  5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan.
  6. Stek köttet i omgångar, salta och peppra, och låt köttet få fin yta. Häll över i grytan, vispa ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker, ner i grytan, upprepa.
  7. Tillsätt alla kubade grönsaker, lagerblad, tomatpuré. Allt utom äpplet.
  8. När grytan nästan är klar tillsätter du äpplet som får koka med sista minuterna.
  9. Riv färsk pepparrot på och servera med stomp.
  10. Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
  11. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  12. Tillsätt smöret och finfördela det med en gaffel eller fingertopparna.
  13. Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop allt till en deg.
  14. Dela degen i ca 12 bitar och kavla ut dem till tunna kakor. Jag använde en kruskavel för det blir så fint.
  15. Värm upp en stekpanna i gjutjärn. Det ska inte vara något fett i pannan.
  16. Grädda en kaka i taget någon minut per sida.
  17. Vänd brödet när det får bruna fläckar.
  18. Låt svalna på galler.
3.4.3176

DSC_0044DSC_0049DSC_0055
När grytan nästan är klar är det dags för äpplet.

DSC_0066Nygräddad glutenfri stomp med anis och fänkål, mustig gryta med äpple och pepparrot. Comfort food.

Kram/El

 

 

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Bröd, Comfort food, Glutenfritt, Gryta, Kött, Middag, Paleo, Säsongens livsmedel, Slow food

Föregående « Söndagsbrunch med bloggtips
Nästa Blommande te – en meditativ stund »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe:  

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d