Ramensoppa är en japansk buljongsoppa med nudlar med oändliga variationer, och inte alls de där små fyrkantiga nudelpaketen som symboliserar studentmat och som råkar vara min sons favorit.
Jamie Oliver säger att det viktigaste med ramensoppa är tiden investerad i den heta och goda buljongen. Jag håller med. Jag har till och med försökt att klara den, dvs göra en consommé av den. Men jag har använt goda, ekologiska buljongtärningar istället för att koka buljong från grunden på ben och kött.
Här får buljongen sjuda en timme med en torkad chili, några lagerblad, purjo, morot, och palsternacka, och slantad ingefära.
När buljongen sjudit en timme vispade jag två äggvitor och hällde ner, sedan fick det sjuda ytterligare ca tjugo minuter under omrörning.
En ren, blötlagd kökshandduk i ett durkslag över en kastrull.
Geggigt, sörjigt, skummigt – blir en klar consommé.
Sojaägg
2 färska ekologiska ägg från frigående höns som vistas utomhus!
0,5 dl ekologisk soja
Koka upp vatten i en liten kastrull
Sänk sakta och försiktigt ner två ägg
Koka i 7 minuter
Häll genast av det varma vattnet och kyl med isvatten så kokningen avstannar direkt
Skala de kalla äggen och lägg dem i en liten plastpåse med sojan och ställ in i kylskåp. Ju längre desto bättre.
Köttbuljong
2 l vatten
3 köttbuljongtärningar från Kung Markatta
2 umamibuljongtärningar från Kung Markatta
0,5 strimlad ekologisk purjolök
1 slantad morot
1 slantad palsternacka
3 lagerblad
1 torkad chili
3 krossade vitlöksklyftor
3 cm slantad ingefära
4 msk soja
2 hopvispade äggvitor för att klara buljongen
1 tsk sesamolja när buljongen är klar
Pulled pork
Jag inser till min stora förskräckelse att jag inte gjort ett enda inlägg om pulled pork! Vi har gjort det så många gånger att jag antagligen trodde att vi redan hade flera varianter på bloggen, men icke! Vi har gjort pulled pork i gryta, på grillen, i CrockPot och pulled chicken i gryta. Wow. Inte ett enda recept. Men men det får komma, för idag fuskade vi och köpte färdigt.
Grönsaker
Smörstekt ostronskivling
Salladslök
Alfalfagroddar
Edamamebönor
Edamamebönor
Shiritakinudlar, eller LCHF nudlar, eller sjögräsnudlar. Genomskinliga rackare. Passade utmärkt till denna ramensoppa. Blötlägg en stund och lägg i botten av en djup tallrik. Lägg upp de smörstekta svamparna, pulled pork, edamame, groddar och sojaägget. Toppa med cashewnötter och häll på den heta rykande, klara buljongen. Det kändes lite lyxigt och lite som en japansk matceremoni.
Trevlig helg!
Kram,
El
Lämna ett svar