• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Baconlindad vildsvinsstek med hasselbackspotatis och skogssvampsås 

6 september, 2015 By El 1 kommentar

Det är söndag, och höst. Jag vet att jag tjatar lite om hösten men jag njuter så ofantligt!
Av regnet, mörkret och blåsten!
Och maten! Varför inte en söndagsstek av vildsvin? Och ett ekologiskt rödvin? Vi hade gäster igår så det gick åt mer vin än beräknat! Idag stod vi utan!
En söndag i Sverige. Vad gör man? Jo, frågar grannarna så klart! Jonna, vår räddare i nöden hade inte bara ”en flaska rött” hemma! Hon hade en flaska ekologiskt rött hemma! Tack Jonna! Vår söndagsmiddag är räddad.
 
Baconlindad vildsvinsstek
ca 1 kg vildsvinsstek (eller 1 vildssvinsstek helt enkelt, storleken kan variera ganska kraftigt)
2 paket ekologisk bacon
Salt, peppar och chilipulver
Klappa in salt, peppar och chilipulver runt om hela steken och linda den sedan i bacon.

Jag la ut baconskivorna lite omlott på en skärbräda och lindade sedan in steken med bacontäcket, med skarvarna underst.

DSC_0009

Sätt in steken på 150° i ugnen och låt den gå tills innertemperaturen är mellan 72-80 grader (beroende på hur känslig man är för fläskkött). Jag är riktigt kinkig så min temp stod på 75° när jag tog ut steken och lindade in den i aluminiumfolie.

DSC_0019
Sedan fick den vila ett bra tag medan jag ordnade potatis och sås.

DSC_0029
Skyn som blivit i ugnsformen och i folien silade jag ner i en skål och använde till svampsåsen.
Hasselbackspotatis
12 potatisar
50 g smör
Salt från kvarn
2-3 msk ströbröd
DSC_0040
Värm ugnen till 225°, skala eller tvätta potatis och lägg en efter en i en träslev och skär tunna, tunna skåror så långt ner du kan utan att potatisen delas.DSC_0047

Det tar en stund, men det är det värt!

DSC_0102
Lägg potatisarna med skårorna uppåt i en ugnsform. Smält smör och pensla potatisarna, baka dem i ugn i 20 minuter.
Ta ut potatisarna och ös smör, eller pensla smöret på potatisarna. Salta och strö över ströbröd. Baka ytterligare 15 minuter och pensla eller ös dem med jämna mellanrum, så de blir extra frasiga och krispiga.
Skogssvampsås
1 ask eller 12 stycken skogschampinjoner, i skivor
2 finhackade schalottenlökar
Skyn från vildsvinssteken
3 dl grädde
1 msk dijonsenap

Smör att steka i

DSC_0078

Skär skogschampinjonerna i skivor.

DSC_0097

Att finhacka lök efter att ha finskurit ett dussin hasselbackspotatisar och skogschampinjoner kan vara ödesdigert för fingertopparna om inte skärpan är på!

Stek löken genomskinlig och ställ åt sidan.

DSC_0129
Stek champinjonerna i en torr panna till de fått yta, tillsätt sedan en klick smör och salt och peppar.

DSC_0067
Häll på ett glas vitt vin, och reducera helt.

Häll på skyn från steken, senapen och grädden och låt koka/puttra tills såsen reducerat till önskad tjocklek. Vill du reda av kan du göra det med maizena, men om såsen får puttra ett tag i lugn och ro så sköter den reduceringen själv.
DSC_0114
Tranchera steken och servera.
 DSC_0143
Inga ord behövs! Sjukt gott!

Baconlindad vildsvinsstek med hasselbackspotatis och skogssvampsås
 
Save Print
Author: El
Ingredienser
  • Baconlindad vildsvinsstek
  • ca 1 kg vildsvinsstek (eller 1 vildssvinsstek helt enkelt, storleken kan variera ganska kraftigt)
  • 2 paket ekologisk bacon
  • Salt, peppar och chilipulver
  • Hasselbackspotatis
  • 12 potatisar
  • 50 g smör
  • Salt från kvarn
  • 2-3 msk ströbröd
  • Skogssvampsås
  • 1 ask eller 12 stycken skogschampinjoner, i skivor
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • Skyn från vildsvinssteken
  • 3 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • Smör att steka i
Gör så här
  1. Klappa in salt, peppar och chilipulver runt om hela steken och linda den sedan i bacon.
  2. Jag la ut baconskivorna lite omlott på en skärbräda och lindade sedan in steken med bacontäcket, med skarvarna underst.
  3. Sätt in steken på 150° i ugnen och låt den gå tills innertemperaturen är mellan 72-80 grader (beroende på hur känslig man är för fläskkött). Jag är riktigt kinkig så min temp stod på 75° när jag tog ut steken och lindade in den i aluminiumfolie.
  4. Sedan fick den vila ett bra tag medan jag ordnade potatis och sås.
  5. Skyn som blivit i ugnsformen och i folien silade jag ner i en skål och använde till svampsåsen.
  6. Värm ugnen till 225°, skala eller tvätta potatis och lägg en efter en i en träslev och skär tunna, tunna skåror så långt ner du kan utan att potatisen delas.
  7. Lägg potatisarna med skårorna uppåt i en ugnsform. Smält smör och pensla potatisarna, baka dem i ugn i 20 minuter.
  8. Ta ut potatisarna och ös smör, eller pensla smöret på potatisarna. Salta och strö över ströbröd. Baka ytterligare 15 minuter och pensla eller ös dem med jämna mellanrum, så de blir extra frasiga och krispiga.
  9. Skär skogschampinjonerna i skivor.
  10. Stek löken genomskinlig och ställ åt sidan.
  11. Stek champinjonerna i en torr panna till de fått yta, tillsätt sedan en klick smör och salt och peppar.
  12. Häll på skyn från steken, senapen och grädden och låt koka/puttra tills såsen reducerat till önskad tjocklek.
  13. Vill du reda av kan du göra det med maizena, men om såsen får puttra ett tag i lugn och ro så sköter den reduceringen själv.
  14. Tranchera steken och servera med hasselbackspotatis och skogsvampssås.
3.4.3176

Kram/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Kött, Slow food, Vilt Taggad som: ekologiskt vin, hasselbackspotatis, sås med skogssvamp, skogschampinjoner, söndagsstek, vildsvin, vildsvinsstek

Föregående « Juice power och detox
Nästa Gör-det-själv anslagstavla – DIY mood board »

Läsarkommentarer

Trackbacks

  1. Älgtournedos med rödvinssås, kantarellstuvning och potatisgratäng skriver:
    7 januari, 2016 kl. 23:50

    […] Baconlindad vildsvinsstek med hasselbackspotatis och skogssvampsås  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe:  

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d