• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Padawan Daniels version av Master Johans dödssås

6 januari, 2018 By El Lämna en kommentar

Igår var vi hos Johan och Evelyn och Adela på middag med efterföljande bastu och dopp i vinterhav. Vi åt en magisk chili och fick med oss både citronhabanero och vitlök hem som Johan och Evelyn odlat själva. Johan har gjort en dödssås. Daniel har smakat denna sås och har länge velat göra en egen dödssås.  Igår fick han instruktioner över en 35 årig whiskey och idag satte han igång.


Tomater, gul lök, citronhabanero, thaichili, anchochili, färsk chili som växer i vår egen kruka som vi fått av Karin och Olle, äppelcidervinäger från ön och vitlök som vuxit hos Johan och Evelyn. Härproducerat! Originalreceptet hittar du här.


Lök, vitlök och alla olika sorters chili finhackas och fräses i olja. Sedan hälles så tomater och vinäger på och får puttra i godan ro.


Glasflaskor och korkar får koka i tio minuter för att steriliseras.


Padawan Daniels version av Master Johans dödssås
 
Save Print
Ingredienser
  • 2 finhackade gula lökar
  • 1-2 hela vitlökar, finhackade
  • 4 habanero lemon från Johan och Evelyn, finhackade
  • 4 chili från Karin och Olle, finhackade
  • 1 stor torkad ancho chili,
  • 4 torkade chili från Thailand
  • 2 stora tomater, finhackade
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 6 små cocktailtomater, finhackade
  • 2,5 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl citronvinäger
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 msk rapsolja
Gör så här
  1. OBS! Använd handskar och klia dig för guds skull inte i ögonen!!!
  2. Fräs lök, vitlök och chili i lite rapsolja i en stor gryta med tjock botten.
  3. Häll på tomater och vinäger och koka på svag värme i minst 1,5 timme.
  4. Sila av, häll upp på flaska, låt svalna, njut.
  5. Flaskorna ska vara kokade eller steriliserade i ugn för bästa möjliga hållbarhet. Gammal hederlig konserveringsmetod enligt mormor. Koka flaskor och lock i tio minuter eller värm ugnen till 125° och låt flaskor och lock stå i tio minuter. Fyll gärna på när flaskorna är varma och sätter du på locket när både flaskorna och innehållet är varmt bildas det ett vakuum. Rör inte insidan av lock eller flaskor. Använd gärna handskar när du hanterar flaskorna.
  6. May the force be with you
3.4.3176

 


Efter dryga 90 minuter silas så chilin genom en finmaskig sil.


Inte bara en gång. Och alla rester sparas naturligtvis. Som en egen koncentrerad sambal oelek. 😉


Chilin hälls på de steriliserade flaskorna.


Chili och ”sambal”. Hemkokt. Härproducerat. Underbart!


Mäster Johans senaste chili till vänster. Padawan Daniels chili till höger.

Det var en subtil och fin ton av citron i chilin, vi sparade flera frön från alla stoderna, och hoppas verkligen på att kunna odla vår egen citronhabanero. Den var verkligen speciell. Vi använde äppelcidervinäger och en liten del citronvinäger som gjorde en angenäm citrussmak innan och efter sparken i magen av chilin.

Kram,
El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Antiinflammatorisk kost, DIY, Okategoriserade, Superfoods Taggad som: chili, chilisås, dödssås, habanero, härproducerat, jedi, Johans fantastiskt starka chilisås, master, padawan

Föregående « Välkommen 2018!
Nästa Marockansk kyckling i Crock-pot med gröna bönor och couscous »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe:  

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d