• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Fars dag middag 2021 – älgfilé med hasselbackspotatis, rödvinssås och kantarellstuvning

14 november, 2021 By El Lämna en kommentar

Genomgående tema på våra fars dag middagar (skulle vilja skriva farsdagmiddagar) är vilt. Det passar ju perfekt direkt efter jakten, på hösten, med mustiga och varma smaker. Älg, hjort, vildsvin. I inlägget här nedan länkar jag till några av våra tidigare middagar och tips på gott vilt.

Älgtournedos med rödvinssås, kantarellstuvning och potatisgratäng

Ett helt år har vi nu bott i Jämtland, och en livslång dröm har också blivit till verklighet; vi har en jordkällare, om än fortfarande inte rengjord, renoverad, och återintagen, men den bara väntar på lite kärlek.

Sedan har vi en ”varsin” bod; min är kontor och gästhus, och Daniels är snickarboa och förråd, ibland även utedass när gästerna går på Harry Potter (som kusinsonen kallar Porta-Potty’n). I Daniels bod har vi också två frysar, till bredden fyllda med fisk, älgkött, svamp och bär. Några älgben, och en och annan kaka får också plats tillsammans med allt tunnbröd vi fått. Vilken fantastisk rikedom! Vi överlever vintern.

Vi fick nyligen hem en halv älg så självklart passar vi på att njuta av den finaste styckdetaljen på fars dag. Vi har ätit älgtournedos tidigare (klicka på länken ovan för det inlägget) men idag helstekte vi en bit av filén.

Daniel har så himla mycket mer tålamod än vad jag någonsin skulle kunna tvinga fram så han fick skära hasselbackspotatisen. Jämtländsk potatis så klart!

När jag brynte köttet, i tokhet panna, slängde jag ner en kvist enris, med några bär på, för smakens skull. Rödvinssåsen fick koka med oxbuljong och enris tills en tredjedel fanns kvar, redde av med lite majzena och smör.

Det var det bästa och godaste rödvinssåsen hittills och då har vi gjort det många, många gånger. Tid, god buljong och ett bra rödvin är tricket. Inte affärens matlagningsvin här inte, utan ett gott vin. Ett gott vin = en god rödvinssås. Ta ingen svindyr årgångsflaska, men inte heller den billigaste på bolaget. Viltkött vill ha ett kraftigt och mustigt vin.

Rödvinssås
* 2 morötter
* 2 stjälkar blekselleri
* 1 liten bit rotselleri
* 2 salladslökar
* 50 g smör
* 4 dl gott rödvin
* 4 dl vatten
* 1 msk ekologisk oxfond eller en tärning mörk oxbuljong
* 2 kvistar timjan
* 1 kvist oregano
* 2 lagerblad
* 1 liten enekvist, eller några enbär (vi har en på tomten)

Hasselbackspotatis, bara salt och ös med smör. Älgfilén väntar på perfekt temperatur.

Hasselbackspotatis, blancherade och smörslungade haricots verts och bebismorötter, helstekt älgfilé, rödvinssås och kantarellstuvning.

SÅÅÅÅ gott.

Älgben till Padrino så klart! PapaBear måste ju också få fira fars dag. <3

Med paltkoma och en fullsmockad arbetsvecka framför oss tackar vi för ikväll.

Ha en fin fars dag / söndag!

Kram,
El med familj

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Comfort food, Klimatsmart, Kött, Middag, Säsongens livsmedel, Vilt Taggad som: älgfilé, fars dag, Fars dag middag, farsdag middag, hasselbackspotatis, kantarellstuvning, rödvinssås, vilt

Föregående « Dubbelpanerad torsk från Norge
Nästa Livets lunk och hjärtats fröjd och glädje »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d