• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Pumpa- och morotstortini till fläsklägg med stuvad brysselkål

7 september, 2014 By El 1 kommentar

För några år sedan hade jag nog rynkat illa på näsan åt rätten som hamnade på min tallrik idag. Men oj vad gott det blev. Det fick vara min variant av en söndagsstek!

Pumpor är verkligen i säsong nu och det finns massor av olika varianter.  Idag ska vi använda hela pumpan/pumporna! Skalet kommer göda komposten! 😉

Rostade pumpafrön

Dela pumpan/pumporna och lägg kärnorna i ett durkslag. Skölj dem och rensa bort alla trådar. Sprid sedan ut dem på ett bakplåtspapper, salta och strö lite cayenne över. Rosta dem sedan 20 minuter i 175 grader tills helt torra.

Ta ut och låt svalna. Supergoda som snacks!

Pumpa- och morotstortini
1 kg pumpa, valfri sort i centimeterstora bitar
3 rivna morötter

0,5 dl crème fraîche

2 dl ricotta, färskost eller kvarg

2 dl riven ost

2 ekologiska ägg

1 msk rostade kumminfrön

3-4 msk rostade pumpakärnor

Skär bort skalet från pumporna och och gröp ur alla trådar med en sked. Dela sedan pumporna i centimeterstora bitar. Koka i saltat vatten tills mjuka, ca 15-20 minuter, Ånga av och mosa sedan med en gaffel.

Vispa ihop crème fraîche med ricotta eller annan färskost eller kvarg, ägg och riven ost i en skål. Jag hade kvarg hemma så det fick det bli idag. Blanda ner den mosade pumpan och rivna morötterna, kumminfrön och rostade pumpakärnor. Klicka sedan i muffinsformar, jag har en form i silikon med sju muffinsformar, det blev en för lite så åtta formar eller det dubbla om ni vill ha dem lite plattare. Jag valde att inte salta mer för pumpan blev rätt salt, och fläsklägget de ska serveras till är också rimmat. Men smaka av och salta och peppra efter eget tycke.

Grädda de små bakelserna mitt i ugnen i 20 minuter i 200 grader.

Mina blev lite för höga så de blev ganska ”blöta”. Jag löste det genom att dela dem på mitten och låta de svalna. Detta förbereddes i god tid innan middagen. När det var dags för mat så värmde jag dem på ett bakplåtspapper med den delade sidan uppåt i 200 grader ca 10-15 minuter. De fick fin yta runt om och blev lagom stora bitar. (Jag älskar ordet ”lagom”!)

Fläsklägg

1 fläsklägg

2 torkade chilifrukter

1 klyftad gul lök

ca 15 hela svartpepparkorn

4 lagerblad

3 morötter i centimeterstora slantar

Igår kokade jag fläsklägget i en stor kastrull med vatten så det täckte lägget. Jag kryddade med två torkade chilifrukter, en gul lök, tre morötter och en näve svartpepparkorn och några lagerblad. Det fick koka dryga två och en halv timmar och sedan svalna i buljongen. Imorse rensade jag bort ben, svål och brosk. Buljongen kan med fördel frysas in i isformar och sparas till smaksättning av grytor, såser och andra långkok. Det översta lagret fett skrapas enkelt bort om grytan är kall.

När köttet var kallt delade jag den i ”lagom stora” munsbitar. Köttet är så mört att det enkelt dras isär med fingrarna. Sedan fick det vila i kylen igen tills strax innan maten skulle serveras.

Då värmde jag upp köttet i lite av sin buljong i en kastrull medan pumpabakelserna var i ugnen och brysselkålen kokade. Samtidigt kokade jag grädden och kryddade med salt och peppar. När brysslekålen var klar och avhälld så fick den mysa lite med grädden ett tag innan jag la upp maten. Det är inte snyggt nånstans, men det var väldigt gott.

fläsklägg

Ha en fin kväll!
/El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Kött, LCHF Taggad som: fläsklägg, pumpa, pumpa- och morotstortini, pumpafrö, pumpatortini, stuvad brysselkål

Föregående « Grönt iste och halloweeninspirerat kalas
Nästa Ecovivas spätta á la min man »

Läsarkommentarer

Trackbacks

  1. Halloween kalas och 10 x pumpa skriver:
    7 januari, 2016 kl. 23:47

    […] smoothie Pumpa cupcakes Pumpasoppa Pumpasoppa med fläsklägg Pumpa-och morotstortini Rostad Butternutpumpa Underbara höstfrukter Grönsakssoppa Viltgryta Sesampanerade […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d