Stifado i Crock-Pot
 
 
Ingredienser
  • 1 kg märgpipa från Malma - närproducerat och KRAV märkt kött
  • 1 litet märgben
  • 1 kg ekologisk gul lök
  • 3 morötter, gärna i olika färger
  • 400 g krossade tomater
  • Smör att steka i
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 lagerblad
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 2 kanelstänger eller 1 tsk malen kanel
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 glas rött vin
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk ekologisk oxfond
  • Salt och peppar
  • Blomkålsris
Gör så här
  1. Gör mise en placen; skär köttet i stora grytbitar, skala löken och morötterna.
  2. Skär mörötterna till 2 cm bitar.
  3. Blanda till kryddblandningen i en liten skål och blanda ordentligt.
  4. Bryn köttbitarna hastigt i het panna med smör tillsammans med salt, peppar och lite av kryddblandningen.
  5. Stek köttet i omgångar och deglacera (koka ur) pannan med lite vin mellan omgångarna så du får med alla smaker.
  6. Häll i krossade tomater i pottan.
  7. Lägg ner lökar och morötter och fyll på med kött och vin allteftersom.
  8. Häll ner de sista kryddorna och resten av vinet.
  9. Lägg i lagerblad och märgben.
  10. Blanda i oxfond och rödvinsvinäger.
  11. Låt gå på hög i 5-6 timmar, känn efter när köttet är rikgit mört och faller i bitar.
  12. Ta av locket sista timmen och red eventuellt av med lite maizena, eller potatismjöl, eller arrowrot.
  13. Njut med lite bröd till. Eller pasta, eller potatis, eller ris, eller vad du föredrar till!
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/stifado-i-crock-pot/