Stifado i Crock-Pot
- 1 kg märgpipa från Malma - närproducerat och KRAV märkt kött
- 1 litet märgben
- 1 kg ekologisk gul lök
- 3 morötter, gärna i olika färger
- 400 g krossade tomater
- Smör att steka i
- 1 msk tomatpuré
- 3 vitlöksklyftor
- 3 lagerblad
- 1 krm malen kryddnejlika
- 2 kanelstänger eller 1 tsk malen kanel
- 1 krm kryddpeppar
- 1 tsk torkad oregano
- 1 krm muskotnöt
- 1 glas rött vin
- 4 msk rödvinsvinäger
- 1 msk ekologisk oxfond
- Salt och peppar
- Blomkålsris
- Gör mise en placen; skär köttet i stora grytbitar, skala löken och morötterna.
- Skär mörötterna till 2 cm bitar.
- Blanda till kryddblandningen i en liten skål och blanda ordentligt.
- Bryn köttbitarna hastigt i het panna med smör tillsammans med salt, peppar och lite av kryddblandningen.
- Stek köttet i omgångar och deglacera (koka ur) pannan med lite vin mellan omgångarna så du får med alla smaker.
- Häll i krossade tomater i pottan.
- Lägg ner lökar och morötter och fyll på med kött och vin allteftersom.
- Häll ner de sista kryddorna och resten av vinet.
- Lägg i lagerblad och märgben.
- Blanda i oxfond och rödvinsvinäger.
- Låt gå på hög i 5-6 timmar, känn efter när köttet är rikgit mört och faller i bitar.
- Ta av locket sista timmen och red eventuellt av med lite maizena, eller potatismjöl, eller arrowrot.
- Njut med lite bröd till. Eller pasta, eller potatis, eller ris, eller vad du föredrar till!
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/stifado-i-crock-pot/
3.4.3176