Högrevsgryta med äpple och pepparrot och glutenfritt stekpannebröd
 
 
Ingredienser
  • Högrevsgryta med äpple och pepparrot
  • 1 kg ekologisk högrev, finputsad och skuren i 1,5 cm kuber
  • 2 palsternackor, i cm-stora kuber
  • 1 stor rättika, i cm-stora kuber
  • 0,5 rotselleri, i cm-stora kuber
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 6 vitlöksklyftor, finhachade
  • 1 chili, finhackad
  • 1 msk hela kumminfrön
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 3 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk oxfond
  • 4 tärningar ekologisk köttbuljong
  • 1 l vatten
  • Laktosfritt smör att steka i
  • Salt och svartpeppar från kvarn
  • 3 röda svenska äpplen
  • Färskriven pepparrot
  • Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
  • 50 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 7 dl glutenfritt mjöl
  • 2 tsk bakpulver, jag använder Renée Voltaires ekologiska
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hel, nymortlad anis
  • 1 tsk hel, nymortad fänkål
  • 2 dl ekologisk laktosfri filmjölk
Gör så här
  1. Högrevsgryta med äpple och pepparrot
  2. Gör mise en placen; skala, hacka, putsa, skär och ställ åt sidan.
  3. Mät upp en liter vatten i en kanna och ha lättillgängligt.
  4. Fräs kryddorna i lite smör i en stekpanna och häll över i en stor gryta. Jag använder flitigt min Le Creuset.
  5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan.
  6. Stek köttet i omgångar, salta och peppra, och låt köttet få fin yta. Häll över i grytan, vispa ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker, ner i grytan, upprepa.
  7. Tillsätt alla kubade grönsaker, lagerblad, tomatpuré. Allt utom äpplet.
  8. När grytan nästan är klar tillsätter du äpplet som får koka med sista minuterna.
  9. Riv färsk pepparrot på och servera med stomp.
  10. Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
  11. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  12. Tillsätt smöret och finfördela det med en gaffel eller fingertopparna.
  13. Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop allt till en deg.
  14. Dela degen i ca 12 bitar och kavla ut dem till tunna kakor. Jag använde en kruskavel för det blir så fint.
  15. Värm upp en stekpanna i gjutjärn. Det ska inte vara något fett i pannan.
  16. Grädda en kaka i taget någon minut per sida.
  17. Vänd brödet när det får bruna fläckar.
  18. Låt svalna på galler.
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/hogrevsgryta-med-apple-och-pepparrot-och-glutenfritt-stekpannebrod/