Hummersoppa och neandertalare
 
 
Ingredienser
  • 2 - 4 färska msc märkta humrar, lunch eller middag, förrätt eller varmrätt? Vi tog en hel hummer per person
  • 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • Smör att steka i
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk hummerfond
  • 4 cl cognac
  • 2 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 4 dl ekologisk laktosfri grädde
  • Salt och svartpeppar från kvarn
  • Eventuellt maizena eller potatismjöl eller arrowrot till redning.
Gör så här
  1. Skala humrarna och bryt skalet i mindre bitar och lägg åt sidan.
  2. Försök skala så klorna är hela och skär övrigt kött i mindre delar och lägg åt sidan.
  3. Finhacka löken och fräs den i lite smör i en stor kastrull med tjock botten.
  4. Lägg ner hummerskalet och fräs en stund till.
  5. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, fond, cognac och vatten. Koka på svag värme i ca en kvart.
  6. Sila soppan genom en finmaskig sil och reducera till hälften.
  7. Häll på grädde och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer cognac.
  8. När soppan reducerat till lagom tjocklek skumma med en stavmixer och servera i varma tallrikar tillsammans med hummerköttet. Blanda i maizena eller annan redning mot slutet om du vill ha soppan lite tjockare.
  9. Toppa med lite nymalen svartpeppar, en dillkvist eller fräscha ärtskott.
Recipe by Sustainable Living at http://www.sustainableliving.se/hummersoppa-och-neandertalare/