Älgtournedos med rödvinssås, kantarellstuvning och potatisgratäng med svart vitlök
 
 
Author:
Ingredienser
  • Potatisgratäng
  • 10 små amandine potatisar
  • 2 små steklökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl ekologisk vispgrädde, svensk och laktosfri
  • 2 dl dito mjölk
  • salt, peppar, timjan
  • Riven ekologisk parmesan
  • Kantarellstuvning
  • ca 150 g kantareller, plockade antingen i skogen utanför eller i COOPs kyldisk
  • 1 msk ekologiskt vetemjöl
  • 25 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • Salt, peppar och timjan
Gör så här
  1. Hyvla potatis med skalet på och skalad steklök på nr 3 på mandolinen. Har du ingen mandolin så skiva lök och potatis så tunt du kan med en vass kniv.
  2. Blanda potatis, lök och pressad vitlök med grädde, mjölk och kryddor i en bunke.
  3. Antingen använder du en större form, eller 6 mindre, som du häller i lite smält smör i botten på.
  4. Fyll sedan formen/formarna med potatis och lök.
  5. Salta lite ungefär halvvägs upp i formen.
  6. Toppa med grädd- och mjölkblandningen, lite timjan och riv lite parmesan på. Jag använder en microplane rakt på.
  7. Hit kan du förbereda innan du gör ordning älgfilén och såserna.
  8. OBS!!! GLÖM INTE att ta ut filén i god tid innan du ska steka den. Den ska vara rumstempererad, annars sänker den värmen i pannan och blir KOKT!
  9. Skär köttet i 2-3 cm bitar. De får gärna ligga framme minst en timma innan du ska steka dem.
  10. Grädda potatisgratängen/-rna mitt i ugnen i 200° i 30-40 minuter.
  11. Smörstek kantarellerna, salta och peppra efter smak.
  12. Smält 25 g smör i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa en liten stund.
  13. Häll ner mjölk och grädde och koka upp.
  14. Sänk värmen och låt puttra på svag värme.
  15. Smaka av med salt och peppar och häll ner de stekta kantarellerna strax innan servering.
  16. Värm en stekpanna på hög värme. Smält smör, salta, peppra och krydda ena sidan av älgfilén.
  17. Stek hastigt den kryddade sidan och krydda andra sidan.
  18. Vänd köttet efter en minut och bryn andra sida.
  19. Låt köttet gå klart i ugnen till medium, rare, eller välstekt beroende på preferens.
  20. Vår älg serverades mediumrare och var fantastiskt mör.
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/algtournedos-med-rodvinssas-kantarellstuvning-och-potatisgratang/