Älgtournedos med rödvinssås, kantarellstuvning och potatisgratäng med svart vitlök
- Potatisgratäng
- 10 små amandine potatisar
- 2 små steklökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl ekologisk vispgrädde, svensk och laktosfri
- 2 dl dito mjölk
- salt, peppar, timjan
- Riven ekologisk parmesan
- Kantarellstuvning
- ca 150 g kantareller, plockade antingen i skogen utanför eller i COOPs kyldisk
- 1 msk ekologiskt vetemjöl
- 25 g smör
- 3 dl mjölk
- 3 dl grädde
- Salt, peppar och timjan
- Hyvla potatis med skalet på och skalad steklök på nr 3 på mandolinen. Har du ingen mandolin så skiva lök och potatis så tunt du kan med en vass kniv.
- Blanda potatis, lök och pressad vitlök med grädde, mjölk och kryddor i en bunke.
- Antingen använder du en större form, eller 6 mindre, som du häller i lite smält smör i botten på.
- Fyll sedan formen/formarna med potatis och lök.
- Salta lite ungefär halvvägs upp i formen.
- Toppa med grädd- och mjölkblandningen, lite timjan och riv lite parmesan på. Jag använder en microplane rakt på.
- Hit kan du förbereda innan du gör ordning älgfilén och såserna.
- OBS!!! GLÖM INTE att ta ut filén i god tid innan du ska steka den. Den ska vara rumstempererad, annars sänker den värmen i pannan och blir KOKT!
- Skär köttet i 2-3 cm bitar. De får gärna ligga framme minst en timma innan du ska steka dem.
- Grädda potatisgratängen/-rna mitt i ugnen i 200° i 30-40 minuter.
- Smörstek kantarellerna, salta och peppra efter smak.
- Smält 25 g smör i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa en liten stund.
- Häll ner mjölk och grädde och koka upp.
- Sänk värmen och låt puttra på svag värme.
- Smaka av med salt och peppar och häll ner de stekta kantarellerna strax innan servering.
- Värm en stekpanna på hög värme. Smält smör, salta, peppra och krydda ena sidan av älgfilén.
- Stek hastigt den kryddade sidan och krydda andra sidan.
- Vänd köttet efter en minut och bryn andra sida.
- Låt köttet gå klart i ugnen till medium, rare, eller välstekt beroende på preferens.
- Vår älg serverades mediumrare och var fantastiskt mör.
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/algtournedos-med-rodvinssas-kantarellstuvning-och-potatisgratang/
3.4.3176