Bouillabaisse - en fransk fisk- och skaldjurssoppa med rouille och krutonger
 
 
Author:
Ingredienser
  • Skaldjursfond
  • Skal från alla skaldjuren som ska vara i soppan
  • Räkor
  • Krabbklor
  • Havskräftor
  • Hummer
  • 2 små gula lökar, i grova bitar
  • 1 fänkål, i grova bitar
  • 2 morötter, i grova bitar
  • 2 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • 1 vitlök, halverad i klyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1 msk fänkålsfrön
  • Bouillabaisse
  • 500 g färska msc-märkta räkor med skal
  • 1 svensk hummer
  • 6 krabbklor från svenska krabbor
  • 500 g svenska havskräftor
  • 600 g msc-märkt torskrygg
  • Kammusslor/pilgrimsmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 4 tomater, i små bitar
  • 2 morötter, i slantar
  • 2 palsternackor, i små bitar
  • 8 små potatisar
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 fänkål, i skivor
  • 1 vitlök, halverad
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 g saffran
Gör så här
  1. Skala alla skaldjur och lägg skalen åt sidan.
  2. Lägg tillbaka skaldjuren i kylskåpet.
  3. Skär fänkålen, lökarna, morötterna och vitlöken i grova bitar.
  4. Lägg allt i en stor gryta och koka upp.
  5. Låt koka i en timme och dra ifrån värmen.
  6. Låt fonden stå och dra en kvart och sila sedan genom en finmaskig sil ett par gånger.
  7. Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta.
  8. Fräs ihop saffran, fänkålsfrön, lök, morötter, fänkål, palsternackor, majrova och vitlök lite snabbt.
  9. Häll på tomaterna och skaldjursfonden.
  10. Låt soppan sjuda i två timmar.
  11. Smaka av med salt, peppar, citron och vinäger.
  12. Nu börjar slutetappen på detta långkok.
  13. Skär torskryggen i 2 cm kuber.
  14. Salta torsken och pilgrimsmusslorna och låt dem dra på hushållspapper i 15 minuter.
  15. Halstra pilgrimsmusslorna och torsken 1 minut på varje sida. Lägg åt sidan.
  16. Ta fram hummer, kräftor, räkor, och krabbklor.
  17. Servera allting a part så kan man själv plocka i vad man vill ha, och hälla den varma soppan över skaldjuren och fisken.
  18. Servera med bladpersilja, brödkrutonger och aioli.
Recipe by Sustainable Living at http://www.sustainableliving.se/bouillabaisse-en-fransk-fisk-och-skaldjurssoppa-med-aioli-och-krutonger/