Kallskuren älgstek
 
 
Author:
Ingredienser
  • Stek
  • 2 st 800 g älgstek från bog, färska och nätade
  • 1 hokkaido pumpa
  • ½ rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1 msk kakao
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 msk salt
  • 1 tsk cayenne
  • 1 kruka persilja
  • 1 hel halverad vitlök
  • 4,5 dl vatten
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 1 extra lagerblad
  • Sås
  • 3 dl sky
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl Soja eller tamari
  • 1 dl frysta och tinade lingon
  • Smålökar
  • 20 steklökar, skalade och knoppade
  • Salt
  • Olivolja
  • 1 paket ekologiskt bacon
  • Brytbönor & gröna ärter
  • Smörfrästa trattkantareller
  • Kokt potatis
Gör så här
  1. Älgstekar
  2. Skär morötter i slantar, och pumpa och rotselleri i stavar och lägg i botten av en gryta tillsammans med lagerblad och persilja, stjälken med. Dela en hel vitlök mitt itu och lägg ner halvorna i grytan.
  3. Blanda salt, kakao, lakritspulver och cayennepeppar i en skål.
  4. Klappa in kryddblandningen rikligt runt om älgstekarna och bryn dem hastigt i en stekpanna.
  5. Lägg stekarna ovanpå rotfrukterna i grytan.
  6. Värm ugnen till 175°.
  7. Vispa ur stekpannan med vattnet och häll ner i grytan och ställ in i ugnen.
  8. Sänk värmen till 125° och låt stekarna gå i ugn ca 2 timmar tills köttet är mellan 60 och 70° beroende på hur rosa man vill ha det.
  9. Mät med en köttermometer.
  10. ° för rare
  11. ° för medium
  12. ° för välstekt
  13. När stekarna är klara lägg över dem i en bunke eller stor glasskål.
  14. Sila över skyn och låt svalna i lagen med ett lock på och extra rosmarin och timjan. Efter 5-6 timmar är stekarna svala och klara att tranchera tunt.
  15. Jag tyckte att stekarna var ganska torra så jag skar dem tunt och la dem i en form och silade ner skyn över så varje tunn skiva fick dra åt sig vätska och smak.
  16. Skyn silade jag sedan återigen ner i en kastrull och reducerade till hälften.
  17. Sedan hällde jag på matlagningsgrädde och soja och kokade en stund till.
  18. Glaserade steklökar
  19. Värm ugnen till 150°
  20. Koka lökarna på svag värme i 15 minuter, häll av vattnet och lägg lökarna i en smord ugnsform.
  21. Låt lökarna steka i mitten av ugnen i 1,5 timme.
  22. Vänd eventuellt på dem efter halva tiden och häll på lite olja och salta mot slutet av tiden.
  23. Servera med kokt potatis och blancherade brytbönor och gröna ärtor och baconströssel.
  24. Strö några lingon över.
Recipe by Sustainable Living at https://www.sustainableliving.se/kallskuren-algstek/