Kyckling i lergryta med rotfrukter och chèvre
 
 
Author:
Ingredienser
  • 1 svensk majskyckling
  • 3 gula lökar, i klyftor
  • 3 morötter, i stavar
  • 3 palsternackor, i stavar
  • 25 g smör
  • 2 msk sriracha
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 paket chèvre
  • 3 dl matladningsgrädde
  • ½ dl tamari soja
Gör så här
  1. Börja med att lägga lergrytan i blöt 30-60 minuter innan den ska in i ugnen.
  2. Skär rotfrukterna i stavar och skivor och lägg ner i lergrytan.
  3. Smält smöret och blanda med kryddor och sriracha.
  4. Pensla kycklingen runt om med smörblandningen.
  5. Sätt på locket på grytan och ställ in i en kall ugn och sätt värmen på 175°.
  6. Låt grytan stå i 2,5 - 3 timmar. Efter en timme eller så börjar det dofta underbart.
  7. Kontrollera med en stektermometer att innertemperaturen på kycklingen närmast låret är 82°. Annars kan man skära ett snitt i kycklingen och kontrollera att köttsaften som rinner ur är klar, och INTE rosa.
  8. Lägg kycklingen åt sidan och lägg rotfrukterna i en ugnssäker form eller ett bleck.
  9. Höj ugnsvärmen till 225°.
  10. Smula getosten över rotfrukterna och gratinera högt i ugnen tills det fått fin färg.
  11. Sila ner skyn från lergrytan till en kastrull med tjock botten. Koka upp och häll på grädden och smaka av med tamare.
  12. Servera kycklingen med de rostade rotfrukterna med chèvre och skysåsen.
Recipe by Sustainable Living at http://www.sustainableliving.se/kyckling-i-lergryta-med-rotfrukter-och-chevre/